DR. TABAJDI CSABA

Full text search

DR. TABAJDI CSABA
DR. TABAJDI CSABA (MSZP): Kedves Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szombati eredményes népszavazás alapján a magyar országgyűlési képviselők felhatalmazást kaptak arra, hogy elfogadhatják az Európai Parlament meghívását, májustól a magyar nemzeti válogatott az európai pályán játszik.
A népszavazás eredményéhez, a közös sikerünkhöz hozzájárult a négy párt országos körútja, és ezúton szeretném megköszönni 111 képviselőtársamnak a körúton való részvételt. Azt hiszem, hogy a következő hónapokban minél több faluba és kisvárosba kellene eljutnunk, folytatva az eredményes felkészülést.
Képviselőtársaim! A magyar megfigyelői küldöttség részt vesz az Európai Parlament bizottsági ülésein, a frakcióüléseken, de 2004 júniusáig Strasbourgban a plenáris üléseket csak a lelátóról követheti.
(13.50)
Ez az átmeneti idő lesz a felkészülés időszaka, amikor fontos uniós tapasztalatokra, műhelytitkokra tehetünk szert. A 24 tagú magyar nemzeti válogatott három klub színeiben szerepel majd: tíz szocialista az európai szocialisták frakciójában, a Fidesz kilenc és az MDF három képviselője az Európai Néppártban, két SZDSZ-es képviselőtársam az európai liberális frakcióban mutathatja majd meg tudását, készülhet fel a 2004-es igazi erőpróbára, az első magyarországi európai parlamenti választásokra. Ez az egy év edzés, bemelegítés és próbajáték lesz.
A tét nem kevés: e mostani 24-es válogatott teljesítménye alapján alakul ki az Európai Parlamentben az első benyomás rólunk, magyarokról, a felkészültségünkről, játékintelligenciánkról, csapatszellemünkről, a magyar találékonyságról és beilleszkedési képességünkről. A tizenötök Brüsszelben árgus szemekkel figyelik majd a tízek, köztük a magyarok játékát. A régi tagokban van némi aggodalom, hogy vajon a közép- és kelet-európai újoncok képesek lesznek-e zökkenőmentesen beilleszkedni az uniós válogatottba.
Mik lesznek a 24-es magyar nemzeti válogatott legfontosabb teendői? Először is fel kell mérnünk az Európai Unióban a pálya méreteit, lehetőségeit, a játékszabályokat. Az Európai Parlament maga is változóban van, szerepe megnőtt és tovább erősödik az Unió intézményei sorában; rajtunk, magyarokon is múlik, miként formáljuk a jövő Európai Parlamentjét. Tovább kell erősítenünk a politikai, szakmai, emberi kapcsolatokat, kell egy sikeres magyar lobbi az Európai Parlamentben. És ami a leglényegesebb, tisztelt Ház, amit a Régi idők focijában Minarik Ede úgy fogalmazott meg: kell egy csapat - kell egy magyar küldöttség, amely az országból kilépve elfelejti a pártérdekeket, és csak az ország, csak a nemzet érdekeit szolgálja.
Tisztelettel fordulunk a Fidesz, az MDF, az SZDSZ megfigyelői küldöttségéhez, hogy két héten belül üljünk asztalhoz, és alakítsuk meg az Európai Parlamentben tevékenykedő magyar nemzeti küldöttséget, gondoljuk végig a magyar küldöttség működési kereteit, az egymás közötti párbeszéd mechanizmusát. Csak akkor lehetünk sikeresek és eredményesek, ha sikerül egy nemzeti összjátékot megteremtenünk az Európai Parlamentben. E fontos testületben a magyar nemzeti érdekeket helyettünk, európai parlamenti magyar képviselők helyett senki nem fogja megfogalmazni, senki nem fogja megvédeni, senki nem fogja érvényesíteni. A megválasztott magyar európai parlamenti képviselők 2004 júniusa után egy percig sem szakadhatnak el a magyar valóságtól, hiszen legitimációjukat a magyar néptől kapják, a magyar népnek tartoznak beszámolási kötelezettséggel. És mi lehetne alkalmasabb fórum erre, mint a Magyar Országgyűlés? Mi lehetne alkalmasabb eszköz a magyar közvélemény tájékoztatására, mint a hazai médiumok útján történő rendszeres kapcsolattartás?
Hazai teendőink is számosak, az elkövetkező hónapokban tisztázásra vár az Európai Parlamenti képviselők jogállása. Jó lenne, ha más országoktól eltérően a magyar európai parlamenti képviselők nem valamelyik minisztériumhoz, hanem a Magyar Országgyűléshez tartoznának jogi szempontból. Jó lenne intézményes kapcsolatokat tartani, és jelképes erejűnek tartanám, elnök asszony, ha az európai parlamenti képviselők a 2004. júniusi választásuk után a Magyar Országgyűlés előtt tennének esküt.
Tisztelt Ház! A mostani magyar küldöttség óriási kihívás elé néz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), e csapattól is függ, hogy mi, magyarok az Uniónak minél több lehetőségét a magunk javára fordítjuk-e. Jó lenne - nemzeti összjátékkal -, ha Magyarország nyertese lenne az Európai Uniónak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból. - Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi