PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt az elmúlt közel másfél évtizedben a magyar mezőgazdaság talpra állításán, fejlesztésén munkálkodott. Tettük ezt azért, mert a politikai vitanap tisztelt kezdeményezői a rendszerváltást követően az érintettekkel, a gazdálkodókkal egyeztetett, kiérlelt koncepció, stratégia nélkül, a szerves fejlődés lehetőségeit figyelmen kívül hagyva indítottak háborút a mezőgazdasági szervezetek ellen. Meg is lett az eredménye, mert az átgondolatlan kárpótlás, a mezőgazdasági szövetkezetek szétverése következtében 30-40 százalékkal visszaesett a termelés, a mezőgazdaság lett a legnagyobb munkaerő-kibocsátó, mintegy félmillió ember lett munkanélküli a magyar vidéken, megjelent a nyomor, a kilátástalanság.
A '90-es évek közepén a Horn-kormány igyekezett stabilizálni az ágazat helyzetét. A nemzeti agrárkerekasztalnál az agrárium szeplői az érdekek figyelembevételével hosszú távra szóló stratégiát fogadtak el, melynek nyomán a parlament megalkotta az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényt, több mint 100 milliárd forint forrás, hitel került az ágazatba. A gazdálkodók reménykedtek, hogy a kedvező változás folytatódni fog. Sajnos, nem így történt. 1998-2000 között újra a stagnálás volt a jellemző, a kedvezményezettek helyzetének javításán túl az Orbán-Torgyán-kormány semmit nem tett a gazdák érdekében, pedig égetően szükség lett volna erre, különös tekintettel az uniós csatlakozásra való felkészülésre. De még az Unió által biztosított forrásokat sem tudták a gazdálkodók igénybe venni a kormány nemtörődömsége okán. Elmaradt az európai uniós intézmények kialakítása, mely rendkívül hátráltatja a támogatások igénybevételének lehetőségét, sőt mi több, kockáztatja azt jövőre is, ha a kormány nem teljes hatékonysággal próbálja ezt ellentételezni.
(10.50)
A Medgyessy-kormány az elmúlt év nyarán éppen ezért gőzerővel látott hozzá a mezőgazdaság válságának enyhítéséhez, a versenyképes vállalkozások feltételeinek megteremtéséért, különös tekintettel az európai uniós csatlakozás felkészítésére. Mindebből csak néhány mozzanatot emelek ki. A már említett földtörvény-módosítással lehetővé vált, hogy azok a gazdák juthassanak földhöz, annak használatához, akik azt ténylegesen meg is akarják művelni, illetve abból akarnak élni. Meghirdetésre került az étkezési búza, valamint a takarmánykukorica intervenciós ára, amely az elmúlt évtized óta először a gazdák árjövedelmének pozícióját javította. Megkezdődött az adósságcsapdában vergődő mezőgazdasági termelők hiteltartozásának rendezése mintegy 60 milliárd forint mértékben, amely legalább 100-150 ezer ember helyzetét javította.
A napokban indul az újabb 25 milliárdos adóskonszolidációs program, mely az elmaradott térségekben gazdálkodók helyzetét fogja javítani.
A 2003. évi költségvetés mindezzel összhangban mintegy 21 százalékkal bővítette - 235 milliárd forintra - a gazdálkodók támogatását. Kiemelt támogatást biztosít a beruházásokra, ahol a lemaradás óriási. Csak a géptámogatásra 30 százalékkal több jut.
A 2003. évi agrártámogatás legfontosabb sajátossága, hogy szerkezetében, módszerében követi az európai uniós normarendszert, összehangolja az előcsatlakozási forrásokat a magyar támogatási elemekkel. A termelői csoportok kiemelt támogatásával segít a versenyképes, hatékony mezőgazdasági szerkezet kialakításában, bár magam is azt szeretném, ha erre több forrás jutna. Meggyőződésem, hogy a csatlakozási tárgyalások eredményeként a magyar gazdák olyan támogatási körülmények között fognak gazdálkodni a kibővült Európai Unió piacán, ami biztosítja számukra a tisztességes verseny feltételeit.
A csatlakozást követően már 2004-ben jelentős uniós támogatásokhoz juthatnak a gazdák. A közvetlen kifizetések 90 százaléka a gabona-, olajos és fehérjenövényekre jut, a csatlakozási tárgyalásokon már említett megállapított bázisterület, mely mintegy 3,5 millió hektár, valamint az úgynevezett referenciahozam, mely mintegy 4,73 tonna/hektár, megfelelő termelői biztonságot és fejlődést jelent a gazdálkodóknak.
A közvetlen mezőgazdasági kifizetések 25 százalékos közösségi költségvetésből biztosított mértékét, mint ismeretes, 30 százalékos nemzeti forrással kiegészíthetjük. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, azt jelenti, hogy a jelenlegi 7-9 ezer forint hektáronkénti támogatással szemben mintegy 40 ezer forint támogatást kaphatnak hektáronként a gazdálkodók. A szántóföldi növények közvetlen jövedelempótló támogatása 2004-ben összesen mintegy 140 milliárd forintot tesz ki.
A jövedelembiztonság, a kiszámíthatóság másik fontos eleme, hogy a piacszabályozás garanciája a belépés napjától ránk is érvényes lesz. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az intervenciós ár alatt - amely a gabona esetében az Unióban 24 476 forint tonnánként -, ezen árszint alatt a kereskedő nem vásárolhatja fel a gazdálkodó terményét. Ez az állam kötelessége lesz. Ha a közvetlen kifizetés és a piacszabályozás uniós mértékét tekintem, akkor a gabonatermelők a mai szabályozás mellett, egy átlagos hozamot tekintve mintegy 157 ezer forintos árbevétellel számolhatnak, míg az uniós szabályrendszerrel nézve ez 207 ezer forintot tesz ki; tehát hektáronként ennyi bevétellel számolhatnak. Úgy érzem, a példa önmagáért beszél: 50 ezer forinttal több árbevétel jut.
A közös agrárpolitika, melynek részesei leszünk, talán legfontosabb jellemzője a kiszámíthatóság, a hosszú távon való tervezhetőség. Ez évekre előre meghatározott feltételrendszereket, piaci védelmi mechanizmusokat biztosít a termelők számára. Időként megfeledkezünk a közös agrárpolitika második pillérét alkotó vidékfejlesztési lehetőségekről. Ki gondolná, hogy a kedvezőtlen adottságú területek, az agrár-környezetgazdálkodási támogatások több tízmilliárddal segíthetik az emberek helyben maradását, a tájfenntartás érdekében végzett gazdálkodást, a különböző környezetkímélő gazdálkodási módszerek alkalmazását. A sort lehetne tovább folytatni, hiszen a vidékfejlesztési támogatások révén javul az infrastruktúra, a térségeink tőkevonzó képessége, új munkahelyek százezrei létesülhetnek.
A magyar választók bizonyították április 12-én szándékukat. Köszönet érte. Mi nem csatát akarunk nyerni, hanem háborút a vidék elmaradottsága, leszakadása ellen. A béke érdekében azt szeretnénk, hogy nyugalom legyen a falvainkban, a magyar mezőgazdaság kiegyensúlyozottan fejlődjön, s szolgálja nemcsak a gazdálkodók, hanem a magyar vidék felemelkedését is. Az itt elhangzott véleményeket meggyőződésem szerint figyelembe kell és lehet venni a jövő felemelkedése érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi