DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ez a hét végi tüntetés, és ezzel kapcsolatban a kábítószer-politika két nap alatt negyedik vagy ötödik alkalommal kerül szóba a Magyar Országgyűlésben.
Most ugyan a képviselő úr valóban a következmények, az egészségügyi következmények oldaláról is és a szociális következmények oldaláról is vázolta a problémát, én azonban ismételten szeretném leszögezni azt, hogy a hét végi tüntetés nem valamilyen kábítószer népszerűsítésére irányul, mert ha erre irányulna, akkor természetesen ez ütközne hatályos jogszabályainkkal, hiszen az ilyen tiltva van. Ezt mi egy, a jogi szabályozás változtatására irányuló véleménynek tartjuk, egy véleménynyilvánításnak. Az egy másik kérdés, hogy a kormány ezt a véleményt nem osztja - ez is elhangzott itt, a parlamentben, de talán most még egyszer elmondom.
A kormány drogpolitikájában változatlanul azt a szándékot követi, azt a célt, ami egyébként még az előző kormányzat idején szinte egyhangúlag elfogadott nemzeti drogstratégiában megtalálható, hogy nekünk egyszerre kell a kábítószer iránti keresletet csökkenteni, és a kínálatot is a rendelkezésre álló minden törvényes eszközzel szűkíteni - ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, és azoknak az ENSZ-egyezményeknek is, amelyeket a Magyar Köztársaság aláírt, amelyekhez csatlakozott.
Ugyanakkor azonban egy lényeges ponton változás volt: mi az áldozatot, a megtévedt fiatalt nem tekintjük automatikusan bűnelkövetőnek, még potenciális bűnelkövetőnek sem. Számukra a parlament büntetés helyett önkéntes alapon, egy alkalommal biztosítja az elterelés lehetőségét, tehát hogy gyógyító vagy tanácsadó szolgáltatás igénybevételét választhassa. Ugyanakkor szeretném azt is mondani, hogy semmiféle liberalizációs szándéka, törekvése nincsen a kormánynak, már csak azért sincs, mert ez a vállalt nemzetközi kötelezettségeinkkel ütközne.
Úgyhogy, igen tisztelt képviselő úr, természetesen az ön véleményét tiszteletben tartom, de azt gondolom, hogy másoknak is jogukban áll erről a kérdésről elmondani a véleményüket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy itt most azonnal kormányzati intézkedést kell ebben a kérdésben tenni.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi