PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az elénk kerülő törvényjavaslat minden elemében - s erre már az előző bizottsági hozzászólás is utalt - két, egymással nehezen összeegyeztethető dolgot próbál és megállapításunk szerint tud összehangolni. Az egyik az, hogy mindenféle visszaélés elkerülése érdekében a lehető legpontosabb és legalaposabb nyilvántartásokat kell elvégezni, beszéljünk akár a gépjármű-nyilvántartásokról, akár a mozgáskorlátozottak igazolványairól. Hogy ezeknek a valódisága szavatolható legyen, nagyon alapos nyilvántartásokra van szükség. Mellette viszont ott van az adatvédelem kérdése, hogy ez a sok adat, ez a sok nyilvántartás mennyire biztosítja az egyébként a törvényben szintén garantált adatvédelmet. Fontosnak tartjuk a törvényjavaslatban meghatározott célokat, helyesnek az eszközöket, és e látszólagos ellentmondás feloldását is látjuk ebben a törvényjavaslatban.
Tulajdonképpen kétféle okmányról van itt szó. A gépjármű-nyilvántartás a korábbi törvény óta új feladatellátóhoz került, és ezt a módosítást meg kell jeleníteni a törvényben.
Talán több figyelmet kapott az elmúlt időszakban a mozgáskorlátozottak igazolványainak a kérdése. Tulajdonképpen három okra vezethető vissza ennek a megjelenése. Az egyik a fogyatékosügyi program, ami a 100/1999. számú országgyűlési határozatban lett kihirdetve, s amely már rendelkezik a közlekedés területén az esélyegyenlőség megteremtéséhez szükséges feladatokról. Azonban épp az elmúlt időben a sajtó hívta fel a figyelmet arra, hogy ezekkel az igazolványokkal bizony nagyon sok visszaélés történik, ezért ellenőrizhetőbben és pontosabban kell ezeket az igazolványokat kiállítani, hogy azok a problémák, amelyek a könnyen hamisítható igazolványokból adódtak, a jövőben ne forduljanak elő.
Még egy fontos oka van a törvényjavaslat ezen részének, ez pedig az Európai Unió Tanácsának 1998. június 4-i ajánlása a mozgáskorlátozottak parkolókártyáiról. Ez az ajánlás azt a célt fogalmazza meg, hogy a mozgáskorlátozott emberek a nekik juttatott parkolókártyákkal a lehető legközelebb várakozhassanak a célállomásukhoz. Az ajánlás azt is kimondja, hogy ezekhez a lehetőségekhez a mozgáskorlátozottaknak a Közösség egész területén hozzá kell férniük. Természetesen a mozgáskorlátozottság definiálása, valamint a parkolókártyákkal történő ellátás szabályozása a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezért ajánlja a tagállamoknak az Európai Unió Tanácsa, hogy vezessenek be és adjanak ki parkolókártyákat. Ezzel a törvénymódosítással már ennek az ajánlásnak is meg fogunk tudni felelni.
(19.00)
Fontos, hogy pontosan és a mai gyakorlatnak megfelelően szabályozza a törvénymódosítás az okmányok kiadóját, az okmányok adattartalmát és azt, hogy az okmányok ellenőrzésére kik, mely személyek jogosultak, és mi ezeknek a módja.
Az előterjesztett törvényjavaslatot támogatjuk, és kérjük erre az Országgyűlést is. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi