KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy látszólag kis terjedelmű, de tartalmában nagy jelentőségű előterjesztéshez kívánok hozzászólni.
A határozattervezet javaslatot tesz néhány sorban, hogy egy korábbi határozatot helyezzünk hatályon kívül. A javaslat megszavazása vagy elutasítása előtt feltétlenül elemezni kell, hogy a kirostálandó határozat milyen folyamatba illeszkedik, milyen célok érdekében született, milyen tényezők indokolják a hatályon kívül helyezését.
NATO-felvételünk és a Magyar Honvédség nehéz helyzete megkövetelte, hogy az Országgyűlés 2000-ben határozatban fektesse le a haderő hosszú távú fejlesztésének fő irányait. Ezt a határozatot a tisztelt Ház nagy többséggel el is fogadta. Ekkorra teljesen világossá vált, hogy a Magyar Honvédség irányítását és vezetését ellátó minisztériumot és vezérkart integrálni kell. A XXI. század követelményeinek megfelelő, új struktúrájú, az ország gazdasági fejlettségének megfelelő, pénzügyileg finanszírozható haderőre van szükség, ugyanakkor javítani kell a katonák élet- és szolgálati körülményeit, a katonák kiképzettségét, és korszerűsíteni szükséges a technikai eszközöket, fegyvereket. A határozat megjelöli a fejlesztési szakaszok súlyponti elemeit, de csak prioritás szintjén, nem tiltja meg az egyes szakaszok feladatainak párhuzamosítását sem.
A parlamenti pártok felismerték, hogy a határozatban megfogalmazott feladatokat csak az önkéntes haderőre történő áttéréssel együtt szabad megvalósítani, mert a korábbinál kisebb létszámú hadsereg hadkötelezettség alapján való kiegészítése a rövidebb sorkatonai szolgálati idő ellenére sem teszi lehetővé a teljes évfolyamok, sorványok besorozását, behívását, ezzel pedig a behívottak a korábbi feltételek mellett hátrányos helyzetbe kerülnek a be nem vonulókkal szemben.
A határozatban egymás után az f), a g) és a h) pont foglalja magában az önkéntes haderőre történő áttérés alapjainak és feltételeinek megteremtését, a nemzetőrség megszervezésének vizsgálatát és a megyei toborzóirodák rendszerének megalakítását. Logikám szerint az f) pontban előírt áttérés teszi szükségessé a g) pontban szereplő nemzetőrség megszervezését és a szintén ebben a pontban szereplő területvédelem működésének szükség szerinti átalakítását. A h) pontban pedig intézkedés történik a toborzóirodák megszervezésére, melyek biztosítják az önkéntes haderő személyi utánpótlását. A toborzóirodák eddigi működése igazolta az előzetes várakozásokat, hiszen évről évre növekvő számban toborozza a szerződéses katonákat.
(17.00)
A prágai NATO-csúcstalálkozón az új biztonságpolitikai környezetnek megfelelő haderő szervezésének követelményeit megfogalmazták. A kor követelményeinek megfelelő, ütőképes haderő a jelenleginél több, azonnal és rugalmasan alkalmazható katonai képességet követel. Magyar viszonyok között a fentieknek megfelelő haderő új struktúrát, korszerű, új technikai eszközöket, és végül említem, de nagyon fontos: új gondolkodásmódot kíván.
Felsorolásom az egyszerűtől a bonyolultabb, az olcsóbbtól a drágább felé halad. A Magyar Honvédségnek jelentős újabb átalakítást kell elszenvednie, amíg a prágai feltételeknek eleget tud tenni. Az átalakítás során először a létszám csökkentése fog megjelenni, ennek következtében csökkenő katonai infrastruktúrára lesz szükség. A csökkenő létszámú és infrastruktúrájú hadsereg maradéktalanul eleget fog tenni szövetségesi feladatainak, de az alkotmányban első helyen megjelenő országvédelmi feladatát csak korlátozott mértékben lesz képes ellátni.
Az új intézménynek a szűk infrastruktúra szélesítése mellett több feladatot is meg kellene oldania, például a természeti és humanitárius katasztrófák lehetőségét sem lehet kizárni; a katasztrófák elhárítására az állami szervek mellett kell egy olyan szervezet, amelyik gyorsan mobilizálható, néhány óra alatt működőképessé tehető, az állománya szinte a saját családja életét, vagyonát védi, nem a feladat nehézségét, hanem a célját nézi.
Az új tervezet meg tudná oldani a tartalékos képzést békeidőben azoknak a honfitársainknak, akik, noha békében nem vállalnak önként fegyveres katonai szolgálatot, a haza védelmében szükség esetén részt kívánnak venni. A tartalékos rendszeren belül önkéntes tartalékosokként lebiztosításra kerülnének a Magyar Honvédséghez. Azon honfitársaink, akik békében nem vállalnak önkéntes tartalékos szolgálatot, de a háború időszakában hadkötelezettség alapján behívhatóak lennének, alapkiképzésben és tartalékos továbbképzésben részesülhetnének, hogy ne rövid idejű kiképzés után kelljen nehéz helyzetbe küldeni az alig képzett katonákat. E rendszer biztosítaná a leendő szerződéses katonák és az önkéntes sorkatonai szolgálatot vállalók alapképzését is.
Azután mindig vannak olyanok is, akik le akarják mérni a képességeiket, az adottságaikat katonai körülmények között, de nem vállalnak sem szerződéses, sem önkéntes tartalékos viszonyt. A nemzetőrség átvenné az önkéntes haderő profiljába nem sorolható, de más fontos katonai vagy katonai jellegű feladatot is, úgymint a katonai hagyományőrző, hagyományápoló civil szervezetek, a tartalékos katonák, a nyugdíjas katonák érdekvédelmi szervezeteinek az összefogását, a magyarországi és külföldi hadisírgondozást, a katonai előképzés szervezését, lebonyolítását, illetve a katonai jellegű sportok támogatását.
Az előbb említettek alapján meggyőződésem szerint szükség van a nemzetőrségre. A korábbi területvédelmi szervezetek megyei bázisán, a hadkiegészítő parancsnokságok infrastruktúráját felhasználva, fokozatosan, a megyei veszélyeztetettséget figyelembe véve ki lehet alakítani a költségtakarékos, a Magyar Honvédség haderőnemenként megjelenő új szervezetét, amelyben önkéntes alapon szerveződne az állomány.
Az előterjesztés indoklási részéből egyértelműen kiderül, hogy két tényező miatt nem támogatja a nemzetőrség létrehozását a tárca; egyrészt mert 2001-ben a határozat véleményük szerint rövid határidőket állapított meg, másrészt a nemzetőrség önálló fegyveres erőként kerülne létrehozásra.
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezeket a problémákat könnyen meg lehetne oldani. Korábban említettem, hogy nem önálló fegyveres erőként, hanem önálló haderőnemként kellene megalakítani. Ezzel elkerülhető lenne az új költségvetési fejezet létrehozása, az új szervezetre fordítandó összegek a tárca költségvetésében szerepelnének. Ilyen vagy ehhez hasonló katonai szervezet, a hátországvédelmi parancsokság már szerepelt a költségvetésben, a törvény határidői pedig igazodhatnának az önkéntes haderőre történő áttérés folyamatához.
A most előállt helyzet nagyon hasonlít az 1994-es állapotokhoz, amikor '94 januárjában a Boross-kormány határozatban intézkedett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnokságának integrációjáról - a Horn-kormány viszont az első kormányintézkedések között, szeptemberben már hatálytalanította is. A baloldali kormánykoalíció aztán két és fél év múlva felismerte, hogy mégis szükséges az integráció, de erre már nem volt elég ideje.
Felszólalásom elején azért emeltem ki a 61/2000. számú országgyűlési határozatból a minisztérium és a vezérkar integrációját, mert a hibás hatálytalanítás hatéves halasztást okozott, és akkor még nem is beszéltem a felesleges költségekről, az új, integrált minisztérium olcsóbb működtetéséről, az állomány felesleges pszichikai terheléséről.
Ha komolyan gondolnánk az indoklásban megfogalmazottakat - idézem: “ezenkívül a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a nemzetőrséggel kapcsolatos munka folytatását a továbbiakban célszerű összekapcsolni az önkéntes haderőre történő áttérés előkészítésének munkálataival” -, akkor a miniszter úr nyilatkozataiban vagy az áttérés előkészítő dokumentumaiban szerepelnie kellene az új szervezetnek, de ilyen nyilatkozatot, tervezetet, írott elképzelést nem láttam. Ha ilyen lenne, akkor nem a határozat hatálytalanítását, hanem módosítását vitatnánk a tisztelt Házban.
Ezért a jelenlegi helyzet nagyban emlékeztet a '94-es állapotokra. Lehet, hogy majd néhány hónap vagy rosszabb esetben év múlva ráébrednek: most ismét elhamarkodottan kellett dönteni; ez a késedelem arányában jelentős költségtöbbletet okoz, amit célszerűbb lenne a katonák élet- és szolgálati körülményeinek a javítására fordítani. Ezzel és az ehhez hasonló előterjesztéssel a tárca a 61/2000. számú országgyűlési határozat szellemiségét sérti, a végrehajtását akadályozza.
A Magyar Demokrata Fórum frakciója nevében és a saját nevemben a határozattervezetet visszavonásra javaslom, és a 100/2001. számú országgyűlési határozat olyan mérvű módosítását javaslom, amely megfelel a tervezet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) indoklásából idézett megállapításainknak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi