PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön a jelen kérdésével egy időben, pontosan, ahogy jelezte, decemberben írásbeli kérdést intézett a miniszter asszonyhoz. Akkor részletesen mindegyik kérdésre megírtuk a választ, most - az idő rövidségére való tekintettel - csak a fontosabb kérdéseket fogom előhozni.
Az első: 2001. február 1-jén indult el a közismertebb nevén panelprogram a Széchenyi-pályázatból. A program elindítása óta összesen 355 pályázat érkezett be, 25 önkormányzat nyert ezen a pályázaton. Az elnyert összeg több mint másfél milliárd forint volt. A vissza nem térítendő állami támogatás ebben a formában 16 800 lakást érintett. Eddig 117 pályázat esetében került sor szerződéskötésre. Ez 5100 lakást jelent, és ebből az 5100 lakásból 3400 lakás korszerűsítése, felújítása meg is történt, megvalósult a pályázati cél, ezen már túl vagyunk.
A másik az Alkotmánybírósággal kapcsolatos kérdés. Az Alkotmánybíróság valóban megsemmisítette a kötelező felújítási alap képzéséről szóló jogszabályi előírást. Ezért rendelkezik a jogszabály ma úgy, hogy ha társasház létrehoz saját felújítási alapot, akkor a hitel visszafizetéséhez jogosult az állami kamattámogatásra. Sajnos a mai gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy egyes társasházak nem hoznak létre ilyen felújítási alapot, nem képeznek külön pénzösszeget erre. Azokban az esetekben, amikor nem hoznak létre felújítási alapot, a felújítási hitel ugyan felvehető, de azt kamattámogatás nélkül kell visszafizetniük a társasházaknak.
Hogy milyen lehetőségek vannak a társasházak előtt? Ettől függetlenül vannak további lehetőségek. Az energiatakarékos korszerűsítésre, felújításra, a lakótömbök felújítására vissza nem térítendő állami támogatásban részesíthetők a társasházak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ugyanígy még egy lehetőség az önkormányzatok által biztosított felújítási alap, ezt is igen gyakran veszik igénybe a társasházak.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi