DR. CZINEGE IMRE

Full text search

DR. CZINEGE IMRE
DR. CZINEGE IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az MSZP-SZDSZ-kormány a 267/2002. számú rendeletével, az érintettek nagy örömére, kiegészítette azok körét, akik kényszermunkára való hurcolásuk miatt nyugdíj-kiegészítést kaptak. Sajnálatos tény azonban, hogy a nyugdíj-kiegészítés folyósításához olyan igazolást is kérnek, amely nem áll az érintettek rendelkezésére, emiatt késik a juttatás folyósítása vagy éppen elutasítások sorozata következik be.
Választókörzetemben, Ceglédbercelen sok embert érint ez a probléma. A nyugdíjfolyósító ugyanis olyan igazolást kér, amelyet 1949-ben, az akkori magyar népjóléti minisztérium hadifogoly-gondozó kirendeltsége állított ki Debrecenben. Ezen igazolások beszerzése szinte lehetetlen, mert a nyugdíjfolyósító a nyugdíj megállapításához már előzőleg magához vette. A nyugdíjfolyósító most ezen iratokon lévő lágerszámot, munkatáborszámot kér, mert azt mondja, hogy ennek hiányában az igényt nem tudja kielégíteni. Azt is javasolja, hogy akinek nincs birtokában az igazolás, az beszerezheti a Hadtörténeti Intézet központi irattárából.
A Kárpótlási Hivatal által kiadott határozat ugyan bizonyítja a kényszermunkában eltöltött időt, valamint a hatósági bizonyítvány is, de ezen papírokat a nyugdíjfolyósító nem fogadja el. A Hadtörténeti Intézetnél a polgári személyek nincsenek nyilvántartva.
Kérdezem tehát tisztelt miniszter urat:
1. Miért nem fogadja el a nyugdíjfolyósító a kérelmek elbírálásakor a Kárpótlási Hivatal határozatát vagy a BM által kiadott hatósági bizonyítványt?
2. A Medgyessy-kormány az élet elvesztéséért járó egyszeri kárpótlást 30 ezer forintról 400 ezer forintra emelte. Kérdezem, hogy elkészült-e már a végrehajtási utasítás azért, hogy az előzőekben említett problémák újra elő ne fordulhassanak.
Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi