MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az Orbán-kormány a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága révén szerződést kötött a Microsoft vállalattal, amelyet a közvélemény csak részben tudott megismerni. Ez az úgynevezett Campus-szerződés, amelynek értelmében több milliárd állami forintért valamennyi magyar felsőoktatásban oktató és hallgató személy jogosult a cég legújabb Windows- és Office-programjainak használatára az egyetemen és otthon is mindaddig, amíg ezen státusuk fennáll. A szerződésben a Microsoft legalizálta valamennyi egyetemi, főiskolai gépen futó programját.
A szoftvergyártó cégnek elemi érdeke, hogy a felsőoktatásban az ő operációs rendszerét és az ő programcsomagjait használja a jövő értelmisége és tanáraik, hiszen így munkába állva a megismert és megszokott programcsomagokat fogják javasolni és megvásároltatni. Vagyis a gyártó számára előnyös gyártmánypropagandát jelent az akció, így akár térítésmentesen is adhatná - ezzel szemben a magyar állam igen jelentős összeget fizetett.
Ismert tény, hogy a Microsoft megállapodott a nagy hardvergyártókkal és -forgalmazókkal, hogy márkás személyi számítógépet csak Microsoft operációs rendszerrel együtt hozzanak forgalomba. Mostanság a felsőoktatási intézmények kezdik lecserélni elavult gépeiket, márkás gépet azonban csak úgy kaphatnak, ha még egyszer megveszik azokat a programokat, amelyeket minden oktató és minden hallgató már amúgy is jogosult lenne benn is, otthon is használni.
(12.10)
Vagyis a Microsoft kétszer fizetteti meg a magyar állammal az operációs rendszerek használati jogát.
Kérdéseim:
1. Mikor ismerheti meg a képviselő, a sajtó és a nagyközönség az említett szerződés pontos és teljes szövegét?
2. Mit kíván tenni a miniszter úr annak érdekében, hogy a kétszeres megvásárlás megszűnjön, és a felsőoktatás visszakapja a gépek után már kifizetett többletlicencdíjat?
3. Miért csak egy céggel folytatott le az Orbán-kormány közbeszerzési eljárást és kötött versenyeztetés nélkül szerződést?
4. Mit kíván tenni a kormány azért, hogy az operációs rendszerek területén valóságos verseny alakuljon ki, ami nagyon kívánatos volna?
5. Mit kíván tenni a miniszter úr azért, hogy a felsőoktatásban oktatók és tanulók más cégek operációs rendszereit és felhasználói programjait megismerjék, kipróbálják és jogszerűen használhassák?
Várom becses válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi