DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Először is szeretném kifejezni abbéli örömömet, hogy a tegnapi napon a Civilek a Békéért mozgalom által bejelentett olyan útvonal, amely a rendőrség számára kötelező mérlegelés alapján már minden szempontból megfelelő, ha úgy tetszik, jóváhagyásra került, a rendőrség ezt tudomásul vette. Tehát a Civilek a Békéért mozgalom először bejelentett demonstrációját a rendőrség tiltotta, majd a bíróság jóváhagyta ezt a döntést, az új útvonalon ez egy tudomásul vétellel zárult; ez azt jelenti, hogy a Civilek a Békéért mozgalom az általuk bejelentett időpontban, az általuk bejelentetett útvonalon, szabadon kifejezheti a véleményét, és azt a szándékát, amelyet ez az egyesület jónak tart, a magyar hatályos jogszabályok szerint, a magyar alkotmánnyal összhangban, február 15-én, az általuk bejelentetett módon megteszi, megteheti, hiszen ezt a törvények és az eljárás garantálja.
Amit frakcióvezető úr elmondott a jogszabályokkal kapcsolatban, szeretném megerősíteni és világossá tenni, hogy e tekintetben a rendőrség azt teheti, amit a jogszabályok számára lehetőségként biztosítanak, sőt azt köteles tennie, amire a jogszabályok kötelezik. Tehát a rendőrség jogot alkalmaz, nem jogot alkot.
Frakcióvezető úr a hozzászólásában kifejtette azt az álláspontját, hogy itt bizonyos jogszabályok megváltoztatására van szükség. A magam részéről egyetértek azzal, hogy ez a jogalkotási folyamat megkezdődjék. Tekintettel arra, hogy alkotmányos jogról van szó, nagyon körültekintően, széles társadalmi konszenzussal lehet akár a gyülekezési jogra, akár bármilyen alkotmányos alapjogra vonatkozó szabályozást megváltoztatni vagy módosítani.
Ami az elmúlt napokban kialakult polémiát illeti a tekintetben, hogy milyen nagyságrendben vagy milyen gyakorlat alapján történt a rendőrség jogalkalmazása, szeretnék elmondani önöknek néhány számot a demonstrációkkal kapcsolatban.
Az 1999-es évben 451 bejelentett demonstráció volt, és kettőt tiltott a rendőrség. A 2000-es évben 615 bejelentett demonstráció volt, és négyet tiltott a rendőrség. 2001-ben 579 bejelentett demonstráció volt, és hármat tiltott a rendőrség. 2002-ben 521 bejelentett demonstráció volt, és hármat tiltott a rendőrség.
Ha egy másik összefüggésben is megszemléljük az adatokat, a Medgyessy-kormány megalakulása óta a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó 636 bejelentett demonstráció volt összesen, ebből 42 politikai nagygyűlés, 41 lakossági tiltakozás és egyéb célokkal bejelentett demonstrációk. Ebből a nagyságrendből érzékelhető az, hogy az elmúlt években hasonló gyakorlat alakult ki. Szeretném még egyszer világossá tenni, hogy itt a jogalkalmazónak, a rendőrségnek a jogszabályok azok a keretek, amelyek meghatározzák a mozgásterét és amelyeket neki alkalmazni kell.
Frakcióvezető úr utalt arra, hogy a gyakorlatban ki kellene alakítani az egyeztetés mechanizmusát is. Szeretném tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy a Civilek a Békéért mozgalom 2003. január 28-án tette a bejelentését a BRFK-n. Január 30-án egyeztető megbeszélésre került sor. Itt a javasolt útvonalat a szervezők visszautasították. Ezt február 5-én kelt végzésében hagyta jóvá a bíróság. Szeretnénk még egyszer megerősíteni, hogy örömmel nyugtázom én magam is, hogy az egyeztető tárgyalások eredményeként sikerült egy olyan útvonalra benyújtani a demonstrációt, amely mindenféle mérlegelési szempontnak megfelel, és amelynek alapján február 15-én a demonstráció megtartásra kerül.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi