KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! A mai napirend utáni hozzászólásom tárgyában 2002 szeptemberében már felszólaltam választókörzetem ormánsági polgármestereinek megbízásából.
Amikor 2002 őszén, az induló tanévben az ormánsági kistérséget diszkriminatív módon kivették az iskolatej-akció támogatásából, akkor a térség polgármesterei pártállástól függetlenül, egységesen kérték a szerzett jog visszaadását, hiszen az országos iskolatej-akció akkor még tartott, az ormánsági gyermekek elleni diszkrimináció azonban már előrevetítette az MSZP-SZDSZ-kormányzás mindenkori sötét árnyékát.
Az ormánsági gyermekélelmezésben létfontosságú szerepet betöltő iskolatejet elsőként nálunk, az országos viszonylatban is leghátrányosabb, legelmaradottabb kistérségben próbálták megszüntetni. Ősszel már nem volt érvényben a gyermekeket választási kampánycélra felhasználó tavaszi szocialista ígéret: gyermek és gyermek között nem lehet különbséget tenni. Talán akkori felszólalásom hatására a diszkriminatív támogatásmegvonást felülvizsgálták, és az 1600 ormánsági gyermek is megkapta 2002 végéig az iskolatejet.
Idén januártól már nem lehet vádolni a kormányt, hogy különbséget tenne gyermek és gyermek között, hiszen minden magyar gyermektől egységesen megvonta az utolsó két deciliter tejet is. Az állítólagos nemzeti közép kormánya, miközben a kormánytagok egzotikus országokban költi az adófizetők pénzét, a magyar gyermekek kezéből már a tejespoharat is elvette. Pedig még a forráshiányos önkormányzatok is hajlandók lennének továbbra is felvállalni a saját erő biztosítását, bizonyság erre az ormánsági térség polgármestereinek pártállástól függetlenül, egységesen aláírt, hozzám intézett újabb kérelme.
Ugyanezt a gesztust a kormány nem teszi meg, jóllehet számára a költségvetési forrás is rendelkezésre áll, hiszen az Országimázs Központ költségvetése állítólagosan gyermekélelmezésre lett fordítva. Avagy talán mégsem?
(22.40)
Ez a minősíthetetlen eljárás azért is szokatlan egy évvel az EU-csatlakozás előtt, mivel éppen EU-konform jellege miatt történt ennek a támogatási formának az 1998-bani bevezetése. Az évenkénti folyamatos bővítéssel a csatlakozásra az EU-tagországokban lévő iskolatej-támogatási szint elérése lett megcélozva. Az Európai Unióban a tej és tejtermékek fogyasztásösztönzése, illetve a diákok táplálkozásának javítása érdekében vezették be 1977-ben az iskolatej-támogatást. Jelenleg a támogatás mértéke teljes tejnél a tej irányárának 95 százaléka, és nem 70, ami nálunk volt, a támogatott mennyiség pedig tanulónként napi 2,5 deciliter.
Egy évvel az EU-csatlakozás előtt, amikor a kormányzati munka középpontjában a csatlakozással kapcsolatos feladatoknak kellene állniuk, akkor a már elért eredményeket is felszámolja, megszünteti a Medgyessy-Kuncze-kormány. Mindez elgondolkodtató jelzés az Európai Unióhoz való szocialista-szabad demokrata viszonyulást illetően. Bárcsak feleannyi energiát szentelne ez a kormány a küszöbön álló EU-csatlakozásnak, mint amennyit a világ egy másik gazdasági integrációjának háborús kardcsörtetésében való részt vállalásnak szentel! Teljesen megalapozottan merül fel ezek után az emberben a kérdés: végül is mire készül a kormány, EU-csatlakozásra vagy háborúra?
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi