DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nagy várakozással tekintett a pártfogói rendszer átalakítását ígérő kormányzati törekvésekre. Sajnos, a törvényjavaslatot megismerve be kell vallanunk, hogy csalatkoznunk kell várakozásainkban. Mi egy új törvényi szabályozást reméltünk, amely önmagában is jelezné a pártfogói munka megbecsülését, rangját, az igazságszolgáltatás szervezetén belüli jelentőségét, ehelyett azzal kell szembesülnünk, hogy a kormány a meglévő törvények módosításával kísérli meg a pártfogói felügyelet intézményi rendszerének és működésének átalakítását, reformját.
Nem azt kifogásoljuk, hogy a törvényjavaslat több törvényt is módosít - ellenzéki oldalról még ilyen megjegyzés nem hangzott el, belátjuk, ebben az esetben ez a megoldás elkerülhetetlen, a pártfogói szervezet és a munka sajátosságaiból adódik -, hanem azt kifogásoljuk, hogy magát az egységes pártfogói felügyeleti szolgálatot a javaslat nem alakítja meg, egyáltalában nem is hozza létre, azt vélhetően alacsonyabb szintű jogi szabályozásra bízza. Pedig ez az intézmény megérdemelte volna a törvényi szabályozás rangját. Szóval, a hivatásos pártfogók, új elnevezésük szerint pártfogó felügyelők és munkájuk többet érdemelt volna.
Az önálló törvényi szabályozás hiányát jelzi például, hogy az előterjesztő nem tudta a módosított vagy módosítandó törvények egyikébe sem elhelyezni az egységes pártfogó felügyelői szolgálat irányítására vonatkozó rendelkezéseket. Tehát sem a büntetőeljárási törvénybe, sem a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénybe, sem az igazságügyi alkalmazottak jogviszonyáról szóló törvénybe nem fért bele az irányítási jog szabályozása. Csak a törvényjavaslat 1. §-ához fűzött indokolásból tudhatjuk meg, hogy az új szolgálat az igazságügy-miniszter irányítása alatt áll. A törvényjavaslat 6. §-a ugyan kimondja, hogy a pártfogó felügyelői szolgálat országos hivatalának főigazgatója és főigazgató-helyettese tekintetében a munkáltatói jogokat az igazságügy-miniszter gyakorolja, de bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy ez a rendelkezés az irányítási jog tartalmának meghatározásához nem elégséges, mert he ez így maradna, akkor ez az irányítás a szolgálat egyfajta kézi vezérlését jelentené.
E két példával, tehát az önálló szervezet törvényi szabályozásának hiányával és az irányítási jog törvényi szabályozásának hiányával szerettem volna azt érzékeltetni, hogy az önálló szervezeti törvény hiánya egyben súlyos fogyatékossága is a szabályozásnak, e törvényjavaslatnak.
A most elmondottak ellenére a törvényjavaslat legnagyobb érdeme, hogy egységesíti a pártfogói intézményrendszert. A felnőttkorúak hivatásos pártfogói a bírósági szervezetből, a fiatalkorúak hivatásos pártfogói pedig a gyámügyi igazgatás szervezetéből kerülnek át az egységes pártfogó felügyelői szolgálatba. A pártfogók megnövekedett feladataikhoz, kibővülő jogosítványaikhoz, nagyobb felelősségükhöz igazodóan a jövőben igazságügyi alkalmazotti jogviszonyban látják el a munkájukat, és ez reményeink szerint nagyobb társadalmi, erkölcsi és anyagi megbecsülést is jelent számukra. Az a munka és feladat, amelynek ellátására a felállítandó szolgálat hivatott, több lesz és más lesz, mint amit a hivatásos pártfogók eddig végeztek, mert a büntetőeljárási törvény, az 1998. évi XIX. törvény módosítása nyomán a pártfogók véleményt alkotnak, nyilvánítanak a bíróság és az ügyészség felhívására már a büntetés, illetve az intézkedés alkalmazása, egyszóval a büntetés kiszabása előtt is.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a büntetőeljárási törvény vitájában kifejezte kétségeit e megoldással szemben, most ezzel kapcsolatban érvelni már szükségtelen, hiszen a törvény kihirdetésre került. Egy gondolat erejéig visszautalva mégis a vitára, mi azt kifogásoltuk, hogy a pártfogó felügyelői vélemény elkészítésekor a pártfogó az ügy iratait megismerheti, a terhelttől, sértettől, tanúktól és más személyektől, illetve az eljáró hatóságtól felvilágosítást kérhet, tehát lefolytathatja minden jogi korlát és bírói garancia nélkül a bizonyítást. Ez a vélemény meghatározó lesz vagy lehet a büntetés kiszabásakor, amely lehet a pártfogói felügyelet elrendelése is más büntetés vagy intézkedés mellett, ha ez bírói mérlegelés kérdése. A pártfogói vélemény alapján elrendelt pártfogói felügyeletet a törvény szerint a pártfogó felügyelő hajtja végre. Ez a megoldás idegen a büntetőeljárás szellemétől, elveitől, úgy is mondhatnánk, hogy szükségtelenül kinyitott korrupciós kiskapu. Persze, nem fontos rajta átmenni, de ezt nem bízhatjuk az emberi esendőségre.
Az egységes szervezeti törvény hiányával vagy a büntetőeljárási törvény újabb módosítása elkerülésének igyekezetével magyarázható az a megoldás is, amely a pártfogói megkeresések szabályait tartalmazza a javaslat 28. §-ában. A büntetés-végrehajtási törvényerejű rendelet módosításával, egy új 5/A. § beépítésével közvetve büntetőeljárási szabályt alkot a javaslat. E megoldás, amellyel a pártfogók által kezelhető személyes adatok körét is meghatározza a javaslat, lehet, hogy kielégíti az adatvédelmi követelményeket, de nem szép, az igényes törvényszerkesztés követelményeitől igen távol áll.
A pártfogói munka az előbbi példák ellenére a büntetés-végrehajtás intézménye, hiszen elrendelésének akkor van helye, ha a kiszabott büntetés vagy intézkedés végrehajtásakor az elítélt rendszeres figyelemmel kísérése szükséges a bíróság megítélése szerint. A pártfogó felügyelők munkája is igazságszolgáltatási munka, azzal a felelősséggel, amely mindenkit terhel, aki mások szabadságáról dönteni hivatott. A pártfogó is olyan döntéseket hoz, illetve olyan döntések meghozatalához nyújt segítséget, amely döntések mások szabadságát korlátozhatják, hiszen a pártfogó felügyelő felügyeli azoknak a magatartási szabályoknak az érvényesülését is, amelyeket a bíró az elítélt számára előír. Ezen magatartási szabályok között több olyan szabály is lehetséges, amelyek például az elítélt mozgási szabadságát korlátozzák, tehát közvetve a pártfogói munka igazságszolgáltatási munka, és a személyi szabadság korlátozására vagy érvényesülésére törvényileg szabályozott módon kihathat.
Vélhetően készültek becslések az új szervezet felállításával és működésével kapcsolatosan felmerülő költségekről. Megítélésünk szerint jelentős költségnövekedéssel kell számolni, ha a szolgálat mindazt a munkát magas színvonalon kívánja ellátni, amelyre a törvény kötelezi, tehát amellyel az Országgyűlés törvényt alkotva e szervezetet megbízza. Ma a létszámhiány, a technikai kisegítő személyzet, a technikai eszközök teljes hiánya a legnagyobb probléma.
(12.40)
Mindezeket, az egységes szervezet működésének saját költségeit, a pártfogó felügyelők továbbképzésének a költségeit biztosítani kell a szolgálat rendeltetésszerű működéséhez. Nem takarékossági érvekkel, hanem a szükségtelen többletmunka elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a törvényjavaslat rendelkezésével szemben ne legyen minden esetben kötelező pártfogó felügyelői vélemény beszerzése, ha a bíróság az elítélt feltételes szabadságra bocsátásáról hoz döntést. Megítélésünk szerint elégséges a vélemény beszerzése akkor, ha súlyos bűncselekmény miatti elítélésből kell vagy lehet feltételes szabadságra bocsátani az elítéltet. A megkülönböztetés - megítélésünk szerint - köthető a büntetés-végrehajtási fokozathoz, amelyből az elítélt éppen szabadul, amelyből éppen szabadítják, a gondatlan vagy szándékos elkövetéshez, illetve az ezt nagyjából kifejező bűntetti és vétségi minősítéshez, de ahhoz is, hogy a pártfogó felügyeletet a bíróság már a büntetés kiszabásakor elrendeli vagy azt mellőzi, illetve, ha elrendelte, azt a törvény kötelező rendelkezése folytán rendelte el, vagy az elrendelés bírói mérlegelés eredménye.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja támogatja a pártfogó felügyeleti rendszer átalakítását, és talán a törvényjavaslatot is, ha észrevételeink, a módosító javaslatokban testet öltendő észrevételeink a törvényjavaslatba, végső soron a törvénybe beépülnek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi