CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magam is egy olyan kerületben, Újpesten vagyok országgyűlési képviselő, ahol sok munkavállaló él és dolgozik, és engem is megtalálnak ezzel a kérdéssel elég sokszor. Ha röviden kell összefoglalni, akkor az első az, hogy mi egy olyan Európai Unióhoz csatlakozunk, ahol a foglalkoztatottság jóval fölötte van a magyarnak, a magyar 56,5 százalékos, az Unió 64 százalékos mértékű, és ennek az évtizednek a végén 70 százalékos foglalkoztatottsági szintet akar elérni az Európai Unió. Ehhez a közös célkitűzéshez csatlakozunk tehát mi is, vagyis minden bizonnyal – természetesen a kormány aktív lépéseivel és az Unióhoz való kapcsolódással – a munkahelyek száma bővülni is fog.
Természetszerűleg azok számára, akik rendelkeznek megfelelő szaktudással és nyelvtudással, megnyílik az Európai Unió munkaerőpiaca, egyes országok esetében azonnal, jövő május 1-jétől, néhány uniós ország és néhány csatlakozó ország esetében kétéves átmeneti időszak után, ami tehát jóval nagyobb választékot jelent majd a munkavállaló számára, lehetőséget rejt, hogy a meglehetősen jó szakértelmet és a ma még versenyképes bért lehessen érvényesíteni az uniós munkaerőpiacon is. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint az ország lakosságának 73 százaléka örül, hogy ez a munkaerő-piaci nyitás megtörténik.
Sokan aggódnak, hogy vajon Magyarországra jönnek-e sokan dolgozni, vagyis nem foglalják-e el a munkahelyeket külföldiek. Azt tudom mondani, hogy amíg az uniós bérek háromszor magasabbak, mint a magyar bérek, addig ez a veszély csak falra festett rémként van jelen. Nem valószínű, hogy az áramlás ebbe az irányba indulna meg. (Dr. Őry Csaba: Na és a lengyelek? – Taps a kormánypártok soraiban. )

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi