JUHÁSZ FERENC

Full text search

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC honvédelmi miniszter: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Egy kínai bölcselet szerint a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Nos, hogy az első lépést ebben a kérdésben ki tette meg, én már nem tudom, de bárki is, annak azt kell mondani, hogy tisztelettel köszönjük, hiszen olyan úton indította el a Magyar Köztársaságot és a közgondolkodást, amely egyértelműen és nyilvánvalóan Európa felé visz.
Tisztelt Ház! Nem tudom, hogy a leendő be nem hívott fiataljainkra a lányok majd hogyan néznek, nem tudom, hogy a mostani döntésünk elrontja-e az ő párkapcsolatukat; de azt tudom, hogy Európa nagyon sok országában ez a jövő. Úgy gondoljuk, hogy a döntésünk minimum három célt szolgál: mindenekelőtt a profi haderőre történő áttérés biztonságnövelő, mert biztonságunkat olyanok szavatolják, akik erre teszik fel az életüket, kvázi hivatásszerűen látják el a feladatukat. Támogatja a családokat és támogatja a családalapítást, hiszen ahelyett, hogy a fiatalokat hat hónapra behívnánk, iskolába küldjük, azt mondjuk, hogy a családdal foglalkozzanak és minden mással, ami a magánéletben nagyon fontos. Harmadikként demokratizálja a teherviselést.
Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebben a pillanatban csak nagyon kevesen vállalnak sorkatonai szolgálati kötelezettséget, ebben a pillanatban sokkal inkább az elkerülés, a kikerülés a fő kérdés, semmint a katonai szerepvállalás. Ebből a szempontból az a döntés, amit most a kormány meghozott, lehetőséget ad a közteherviselés kiegyenlítésére, lehetőséget ad valamennyiünknek arra, hogy szándékának, akaratának, erejének megfelelően vegyen részt a haza fegyveres szolgálatában, teljesen természetesen békeidőszakban. Hiszen ha az országot bárminemű veszély fenyegeti, ha az országnak bárminemű biztonságpolitikai kihívással kell számolnia, akkor teljesen természetesen a jelenlegi alkotmányos szabályozás szerint valamennyiünknek kötelezettsége és feladata a haza védelme, és még sorolhatnám az ezzel kapcsolatos feladatokat.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Mi ezt a döntést úgy szeretnénk megoldani, hogy a parlament politikai pártjainak támogatását és egyetértését is reméljük hozzá. Pontosan tudjuk, hogy ebben a pillanatban még van vitánk, pontosan tudjuk azt, hogy megfogalmazódnak kérdések és kérdőjelek, ugyanakkor a profi haderőre történő áttérés a Magyar Honvédség és biztonságpolitika szempontjából a következő évtized egyik legnagyobb kihívása. Ennek a kihívásnak megfelelni, eleget tenni csak úgy tudunk, ha egy társadalmi párbeszédben a feltételeket pontosan tisztázzuk, politikai egyeztetés során pontosan megállapodunk az áttérés szükségleteiről, feladatairól, módjáról és normáiról.
Azt remélem, hogy a kormány mostani döntése részint lehetőséget ad, ha tetszik, felhívja az itt ülőket arra, hogy folytassunk párbeszédet, illetve támogatást és lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy a társadalommal folytatott párbeszéd során erősítsük meg azt az intézményt, amit nemsokára, 2005 felétől úgy fognak hívni, hogy önkéntes profi haderő. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi