PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten Medgyessy Péter ékes szavakkal tett hitet a gyermekek mellett. Igaz, a felmelegített ígéretek - ingyenes tankönyv és étkezés - hitelét gyengíti, hogy annak idején a cukrászdában is szavát adta ezek teljesítésére, eddig azonban csak szólamokra futotta.
Ne legyünk azonban kishitűek, tekintsük a miniszterelnöki beszédet a mulasztás beismerésének, egyben újbóli nekirugaszkodásnak. Mert a beismerésre bizony jó oka van a miniszterelnöknek. Iskolabezárásokról ír a sajtó, amelyek oka, hogy a Medgyessy-kormány felemelte a pedagógusok bérét, de a fedezete nincs meg az idei költségvetésben.
A szocialista vezetésű Győr az iskolabezárások mellett külön meglepetéssel is kedveskedett a kormányzati politika középpontjába helyezett gyermekeknek. Az egyik iskolában bejelentették, hogy elmarad az osztálykirándulás, mert a pedagógusok ezért járó díjazására nincs pénz. A pedagógusok, szülők és diákok megdöbbentek, hogy éppen akkor történik ez, amikor a gyerekek kerültek a középpontba. Csak nem úgy értendő Medgyessy Péter szava, hogy a tanulók terhelésének csökkentése érdekében a túrázás, a bográcsozás fáradalmaitól is kímélik őket?
A szülőkben az is felmerült, nem arról van-e szó, hogy a túlterheltség csökkentését az ő pénztárcájukra is kiterjeszti a gondoskodó állam. Már csak azért is, mert az APEH adatbázisának lemásolása után feltehető, hogy már arra illetéktelenek is pontos képpel bírnak a zsebünkben lévő pénzről. Ez a valódi üvegzsebprogram.
(15.50)
Nyilván a túlterhelés csökkentésének szükségessége lebegett a kormányfő szeme előtt az önkormányzatok támogatásában is. A “Több pénzt az önkormányzatoknak!” jelszót felváltotta “A kevesebb pénz nem húzza úgy a zsebet!” jelmondat. (Szórványos derültség.) Az önkormányzatok már azzal is beérnék, ha a támogatásoknak a kiadásokhoz viszonyított aránya elérné a 2002-es mértéket. Enélkül ugyanis kényszerűvé válnak az iskolabezárások, a pedagóguselbocsátások; az osztálykirándulások, a valódi világ megismerése helyett pedig marad a ValóVilág. Ez esetben azonban nem a gyermekek, hanem valami egészen más kerül a középpontba.
Tisztelt Miniszter Úr! Mit kívánnak tenni annak megelőzésére, hogy a közoktatás pénztelensége miatt ne épüljenek le a diákprogramok, az iskolai és az iskolán kívüli közösségi tevékenységek? Egyetértenek-e önök a győri önkormányzattal, amely a diákprogramokon takarékoskodik? Mit javasolnak a győri és a hozzá hasonló helyzetben lévő csaknem valamennyi önkormányzat számára, milyen feladatok terhére nyerjenek forrásokat a diákprogramok támogatására? Önök valóban azt gondolják, hogy a gyerekeknek nem a valódi világot kell megismerniük, mikor naponta tehetnek kirándulást a ValóVilágba?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi