TÓTH FERENC

Full text search

TÓTH FERENC
TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Három dologról szeretnék beszélni: az érettségiről és az iskolafelújításokról tett bejelentésről és a miniszteri sajtótájékoztatóról.
Február 11-én parlamenti hozzászólásában a miniszterelnök úr azt mondta: 2005-től biztosítjuk, hogy az emelt szintű érettségi egyben nyelvvizsgát is jelentsen. Nem kis meglepetést keltett a bejelentéssel, hiszen az érettségi vizsga jelenlegi szabályozása egyértelműen rendezi a nyelvi érettségi vizsga és a nyelvvizsga viszonyát, azaz ígéretként fogalmazta meg az érvényes jogszabályt. Sajtóhírek szerint a beszédét kormányülésen egyeztette a minisztereivel - így még érthetetlenebb a dolog, hiszen az oktatási miniszternek tudnia kellett volna, hogy amit a miniszterelnök úr újdonságként bejelentett, azt jó ideje jogszabály rögzíti.
Az oktatási tárca és a miniszterelnök közötti párbeszéd zavarát más is jelzi: ugyanebben a hozzászólásában jelentette ki, hogy a közoktatási intézmények 1-2 százalékában nincs meleg vizes mosdó vagy vízöblítéses WC.
(16.20)
Ezt az Orbán-kormány idején készült felmérésből tudhatja a miniszterelnök, és tudhatják a miniszterei. Ezt a programot igyekeznek úgy feltüntetni, mintha bármi közük is lenne hozzá, azon kívül, hogy nem állították le. Sajnos, olyan időket élünk, amikor már ennek is örülnünk kell.
Másnap Magyar Bálint ismertette a sajtóval az iskola-korszerűsítési programhoz kapcsolódó hitelprogramot. Mint tudjuk, a hitelre azért van szükség, mert az idei költségvetés katasztrofális helyzetet teremt az önkormányzatok számára. Ez magyarázza az újságírói kérdést: mi történik akkor, ha valamely önkormányzat nem tudja törleszteni a felvett hitelt, például azért, mert árvíz sújtja a régiót? A hangfelvétel szerint az oktatási miniszter a következőt válaszolta: nem kell tanuszodát építeni, ha jön az árvíz, mondhatnám viccesen. Ezen jót derült maga a humorforrás és a jelen lévő többi kormánytag is. A megjelent újságírók döbbenten hallgattak.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem érzi-e visszatetszőnek, hogy olyan ígéreteket fogalmaz meg, amelyek megvalósítása az előző kormányzati ciklusban már megkezdődött? Lehetséges, hogy ennyire tájékozatlan az ország ügyeit illetően? Elfogadhatónak tartja-e, hogy kormányának tagjai szerencsétlen sorsú emberek gondjain élcelődjenek?
Köszönöm a türelmet, elnök úr. Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi