TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Amikor olvastuk ezt a törvénytervezetet, akkor már látszott benne, hogy ebben az egyik legkardinálisabb pont a 30 napos fizetési határidő és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma.
Nemrégiben beszélgettem a Vállalkozók Országos Szövetségének képviselőivel, és megdöbbentett az, hogy nem is igazán a 30 napos fizetési határidő az, ami zavarja őket, hanem a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma. Ehhez ők különböző akciókat kötnek, nagy áruházláncok meg minden, ami egy kereskedelmi fogás, egy vevőcsalogatás, és azt a képzetet kelti a gyanútlan vásárlóban, hogy lám-lám, itt minden ilyen olcsó, és ez fogyasztásra ösztönöz. Ennél azért sokkal összetettebb a probléma, és erre valamilyen megoldást kell hogy keressünk, ugyanis ez a probléma él, jelen van a magyar mezőgazdaságban, ehhez, javaslom képviselőtársaimnak is, ragaszkodjunk. Adótörvényeket is felvet a beszerzési ár alatti értékesítés.
Gyakorlatilag előfordulhat olyan eset, hogy maga az állam, a költségvetés is az áfa-visszaigénylés miatt egy bizonyos összeggel finanszírozza az áruházláncokat. Tehát nemcsak a termelők finanszírozzák a feldolgozókat, a feldolgozók az áruházláncokat, hanem még a költségvetésnek is valami szerepe van, amit még végig kell hogy gondoljunk, de valamilyen trükk van ebben az egész kérdésben. Ez mindenképpen szolgálni fogja a termelők és a feldolgozók biztonságát, tehát ezt a parlamentnek rendeznie kell.
Ugyanakkor van még egy kérdés, ami nem tudom, elhangzott-e az előzőekben: az is fontos lenne, hogy a termelők és a feldolgozók folyamatosan információt kapjanak a partnerek fizetőképességéről. Hiába akarjuk mi behajtatni majd a jegybanki alapkamat akárhányszorosával is ezeket a pénzeket, ha a partner fizetésképtelen. Erre az információs rendszerben majd ki kell térni.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi