VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Valóban nagy jelentőségű dokumentum került az Országgyűlés elé. Jól mutatja ezt, hogy maga az előkészítés folyamata is több évet vett igénybe. Igaz, a törvényhozás is felelős az eddigi lemaradásért, hiszen mindannyian jól emlékszünk arra, hogy 2001-ben közel másfél éves, a régiókban zajló egyeztetés után a Fidesz-kormány mégsem terjesztette be a parlament elé.
Hazánknak kiemelt figyelmet kell fordítania - főleg az uniós csatlakozás miatt - arra, hogy területi folyamatai, gazdasági-társadalmi kohéziója megfelelő irányban mozduljon el a jelenlegi állapotról. Mindehhez jó kiinduló alap maga a tervezett törvény.
Már jeles földrajztudósaink, közigazgatási szakembereink - mint Teleki Pál vagy Bibó István - is jelezték, hogy az egyik legsúlyosabb probléma hazánk térszerkezetét illetően a Budapest-centrikusság. E centrikus térszerkezet-fejlesztés mellett szól az, hogy Magyarország a nagy európai urbanizációs rendszerekbe elsősorban Budapesten keresztül tud bekapcsolódni, így a decentralizáció hangsúlyozása elvileg a korszerűség és a hatékonyság kritériumával ütközik ebben az esetben. Azonban az urbanizált térségekben, elsősorban a budapesti agglomerációban a zsúfoltság olyan mértékű, ami már funkciózavarokat okoz, és az úgynevezett agglomerációs előnyök bizonyos mérték meghaladásával hátránnyá válnak. Felfoghatatlan, de egy apró példa erre: egyetlen közlekedési lámpa beiktatása Csepelen már több kilométeres kocsisort és közel félórás késést jelent a busszal vagy autóval bejáró Csepel-szigetiek számára.
Meg kell jegyezni, hogy az országos területrendezési terv - mint műszaki, ökológiai terv - nem a fejlesztések megvalósításáról, hanem azok elhelyezkedéséről, területi összefüggéseiről dönt. Rendkívül fontos, hogy a törvényjavaslat több olyan szempontból is foglalkozik a budapesti agglomeráció térségével, ami sokoldalú térszerkezeti előnyöket kínál a Budapest környéki települések számára. A koncepció számol egyrészt az M0-ás körgyűrű befejezésével, maximálisan figyelembe véve a környezeti szempontokat, és hosszú távon lehetőséget ad a nemzetközi törzshálózati fővonalakhoz kapcsolódva a Budapestet délről elkerülő vasútvonal megépítéséhez a Dunán és a Ráckevei-Duna-ágon átívelő új vasúti híd megépítésével, valamint a Budapestre csatlakozó, az agglomerációból beérkező közlekedési utak fejlesztésével. Ugyanakkor a tervszerű szabályozás megvalósításával gátat lehet szabni a Budapest körüli térség összefüggő beépített területté válásának.
Mindezek figyelembevételével kérem a tisztelt Házat a törvényjavaslat támogatására.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi