DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Az időt újból kezdjük, elnök úr? (Megtörténik.) Köszönöm szépen.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt napokban bizonyos lopakodó helikopterek és egy szállító repülőgép hatolt be Magyarország légterébe, majd Ferihegyen landoltak, amit a Budapest Airport Rt. közleményben elismert, és ezt követően közölték, hogy Románia irányában hagyták el Magyarországot. A románok múlt hét csütörtökön hivatalosan is elismerték, hogy hat darab amerikai harci helikopter és egy C-130-as szállítógép Constanţában Törökországba való átrepülésre várakozik.
A hír igen sajátos, hiszen mindez akkor történik, akkor szállnak le ezek a katonai gépek Magyarország repülőterére Ferihegyen, amikor négypárti tanácskozások folynak éppen arról, hogy a Magyar Köztársaság járuljon hozzá a NATO Törökországnak nyújtandó védelmi megerősítéséhez azzal, hogy a NATO konszenzusos döntésének megfelelően a felderítés, a rakétaelhárítás és a tömegpusztító fegyverek elleni védelem területéhez tartozó eszközöket és csapatokat átengedjük az országon.
A tárgyalások – ugye, tudjuk – azért húzódtak el, mert a kormány a NATO által megjelölt területeken túl Irak megtámadásához felhasználható fegyveres erőt is vélhetőleg át kívánt engedni, mindezt előre, mielőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban hatalmazná föl az Egyesült Államokat és szövetségeseit az Irak elleni katonai erő alkalmazására. Felmerül tehát a gyanú, tisztelt miniszter úr, hogy ha ez a két esemény, ez a két állítás egybeesik, akkor a kormány alkotmánysértést követett-e el, mert az Országgyűlés hozzájárulása nélkül engedélyezte a harci gépeknek Magyarország légterének és egy repülőterének használatát.
A hír napvilágra kerültét követően Juhász Ferenc honvédelmi miniszter első reakciója az volt, hogy egy korábbi országgyűlési határozat engedélyének megfelelően ezek a harci gépek Afganisztánba tartanak. Lehet, hogy így van, de akkor el kell ismernünk, kalandos útjuk lesz Afganisztánba, mert a jelek szerint közbeiktatnak az utazási programba egy iraki háborút, és majd azt követően folytatják útjukat Afganisztánba. Kérem válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi