DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány Európa-terve a mezőgazdasági termelőknek nemcsak adósságrendezést ígér, nemcsak az adósságrendezés folytatását ígéri, hanem a beruházások ösztönzésére is koncentrál. Úgy gondolom, hogy ennek kézzelfogható jelét adtuk az elmúlt esztendőben is, amikor csaknem 30 százalékkal egészítettük ki a tavalyi évben azt az összeget, amelyet a kétéves költségvetés 2002-ben a mezőgazdasági termelők géptámogatására fordított, hisz 18,5 milliárd forint helyett csaknem 26 milliárd forintot fizettünk ki, úgy is, hogy ennek egy részét áthoztuk az idei esztendőre, mert a költségvetési tartalékból, illetve belső átcsoportosításból sem tudtuk fedezni ennek a szükséges költségigényét az elmúlt évben.
De a lényeg az, hogy soha nem látott mértékű egyedi gépberuházás történt a magyar mezőgazdaságban, hisz a támogatások révén több mint százmilliárd forint értékű mezőgazdasági gépvásárlás történt a tavalyi esztendőben. És ami még ennél is örömtelibb, hogy az idei évben tudjuk folytatni ezt a tendenciát, hisz a kormány olyan költségvetést készített, amelyben lehetőség van a gépvásárlások idei évi 30 százalékos növelésére, legalábbis ami a támogatási oldalt illeti, de abban az esetben, ha a mezőgazdasági termelők jól kihasználják a SAPARD-program lehetőségeit, amely továbbra is tartalmaz géptámogatási lehetőséget, akkor még ennél nagyobb ütemű korszerűsítés is megvalósulhat a magyar mezőgazdaságban.
Az eddigi SAPARD-pályázatok bizalommal töltenek el bennünket, hogy ezt meg tudjuk tenni. Óriási szükség van rá, hisz nyugat-európai versenytársainkhoz képest negyedannyi vonóerő-kapacitással és betakarítógép-kapacitással rendelkezünk; úgy gondolom, hogy a minőségi termelés feltételeinek a megteremtéséhez ezek a beruházások elengedhetetlenül szükségesek.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi