SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A földgázellátásról szóló törvényjavaslatot a parlamenti patkó mindkét oldalán az ülésszak legfontosabb gazdasági törvényalkotó munkájaként jelölték meg többen a vitában felszólaló képviselők. Így azután most, elérkezve e törvényjavaslat parlamenti vitájának lezárásához, engedjék meg, hogy mindenekelőtt megköszönjem azt az aktivitást, amit a képviselők ezen törvényjavaslat vitája során a patkó mindkét oldalán kifejtettek, és munkájukkal, érveikkel nagyrészt hozzájárultak ahhoz, hogy a törvényjavaslatból jobb törvény lesz, mint ahogy az a parlament falai közé bekerült. Szeretném megköszönni munkáját az előzetes egyeztetéseken részt vevő érdekképviseletnek, szeretném megköszönni a szakértők közreműködését, valamint a bizottságokban, de különösen az első helyen kijelölt gazdasági bizottságban folytatott műhelymunkát és jobbító javaslataikat.
A több hónapon át folytatott munka után úgy gondolom, nem szükséges tovább nyomatékosítanom a földgázellátás ügyének fontosságát. A gázpiac megnyitása a tavaly megkezdett villamosenergia-liberalizációhoz hasonlóan új perspektívát nyit meg a gazdaság területén. A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági fontosságát jól érzékelteti, hogy a parlamenti vita csaknem négy hónapja alatt 247 képviselői kapcsolódó és bizottsági módosító javaslat érkezett. A javaslatok csaknem felét beépíthetőnek ítéltük a törvényjavaslatba, s így az a meglehetősen egyedülálló helyzet állt elő, hogy a kormány a beérkezett nagyszámú módosító indítvány több mint felét magáévá tette. A módosító indítványok elsősorban a földgázipari tevékenységek szétválasztását, a gázinfrastruktúra tulajdoni viszonyait, a kedvezményes gázellátást és gázárszabályozást, az úgynevezett befagyott költségek kezelését, a fogyasztóvédelmet, a hálózatfejlesztés lakossági finanszírozását, a hatósági hatásköröket, a PB-gáz problémájának kezelését és az úgynevezett feljogosított fogyasztók piacra lépésének szabályait érintették. A törvényjavaslat alapgondolata szerint az egyes gázipari társaságok tevékenységeiket különálló jogi személyekként, illetőleg elkülönítetten vezetett számvitellel kell hogy ellássák.
(21.00)
Következésképp azokat a módosító javaslatokat támogatja a kormány, amelyek leginkább megfelelnek az átláthatóság, a megkülönböztetésmentes verseny követelményeinek.
A kormány részéről egyetértettünk azzal a módosító javaslattal, amely szerint egy engedélyes főszabály szerint több engedéllyel is rendelkezhet. Kivételt képez ez alól a szállítási, rendszer-irányítási és a szervezett földgázpiac-működtetési engedély. Ez a megoldás amellett, hogy megfelel az Európai Unió vonatkozó előírásainak, de nem teljesíti azt túl, sokkal gyakorlatiasabb és könnyebben megvalósítható. Így a domináns jogi szétválasztás irányából elmozdultunk a funkcionális, illetőleg menedzsmentszempontú szétválasztás irányába.
Számos vita fakadt abból, hogy a gázellátás infrastruktúrájának tulajdonjoga és maga a hatósági engedély nem egy kézben összpontosul. A későbbi végeláthatatlan pereskedések, valamint az esetleges befektetői visszaélések elkerülése végett azzal a módosító javaslattal értünk egyet, amely hosszú távon rendezi az infrastrukturális eszközökkel való rendelkezés szabályait.
A legtöbb vitát a parlamentben és a közvélemény körében egyaránt a gázárak változása és a kedvezményes lakossági gázellátás kormány által kidolgozott rendszere okozta. A hosszas vitákat követően azzal a kezdeményezéssel tudunk egyetérteni, amely szerint a kitermelés indokolt költsége és az értékesítési ár közötti többlet nagy részét az állam megemelt bányajáradékként elvonná, és a kedvezményes lakossági gázellátás finanszírozására fordítaná, vagyis a kedvezőbb költséggel kitermelhető hazai földgázvagyon árelőnyét a lakossági fogyasztóknál érvényesítené. Ez a javaslat, ezt fogadta el a kormány. Ezáltal a magyar gázvagyon hasznaiból a lakossági fogyasztók, az állam és a kitermelő is részesedik.
A piacnyitásnak alapesetben nemcsak nyertesei, de vesztesei is lehetnek. Különös veszély fenyegeti azokat a gázipari vállalkozásokat, amelyek hosszú távú, tíz-tizenöt évre előre megkötött szerződések alapján rendezik földgázvásárlásaikat és -eladásaikat. Ezen vállalkozások terheinek enyhítésére a kormány támogatja azt a módosító javaslatot, melynek értelmében az engedélyesek pénzügyi alapot hozhatnak létre, amely a fogyasztói árak befolyásolása nélkül segít rendezni a hosszú távú szerződésekből fakadó financiális terhek viselését. Mivel a probléma a versenypiacra való áttérés velejárója, ezen intézkedés csupán átmeneti jellegű lenne, és a terveink szerint 2008-ig marad hatályban.
Támogatni tudtuk azokat a módosító javaslatokat, amelyek a még fokozottabb fogyasztóvédelemre irányultak. Így a törvényjavaslatba beépíthetőnek tartjuk azokat a javaslatokat, amelyek a lakossági fogyasztók érdekeit kiemelten tartják szem előtt. Az indítványok hatására módosulhat a gázminőség vizsgálatának eljárásrendje, a mérési és elszámolási szabályrendszer, illetve a közüzemi szolgáltatás kötelmi struktúrája. A hálózatfejlesztés lakossági finanszírozása kapcsán olyan kompromisszumos javaslatot támogatunk, mely lehetőséget teremt a hálózatfejlesztési hozzájárulás lakosságnak történő részleges visszatérítésére, amennyiben a vezeték építtetője a beruházás megtérüléséhez a szükségesnél több pénzt szedett be a csatlakozni kívánó fogyasztóktól.
A hatósági eljárásrend megreformálásával igyekeztünk erősíteni a Magyar Energia Hivatal közigazgatási szerepét, orvosolva egyúttal a villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvényben tapasztalt hiányosságokat. A megváltozott feladatkör kapcsán a kormány támogatja azt a módosító javaslatot, amely szerint a jövőben a Magyar Energia Hivatal elnökét és elnökhelyettesét pályázat útján kell kiválasztani.
Amellett, hogy a törvény megnevezésében a földgázellátásról szól, nem tekinthettünk el a vezetékes propán-bután gázt fogyasztó települések idült gondjainak kezelésétől sem. Ennek értelmében mind a fogyasztóvédelem, mind a kedvezményes gázellátás terén számos módosító javaslatot támogatunk a vezetékes propán-bután gázt fogyasztók érdekében.
A törvényjavaslat szerint a nagyobb termelő vállalkozások földgázszükségletüket a jövőben a versenypiacon vásárolhatják meg, a nemzetközi tapasztalatok szerint az eddigieknél alacsonyabb áron.
A törvényjavaslat értelmében a versenypiac mellett továbbra is megmarad a közüzemi gázellátás. Az intézkedés indítéka az, hogy azok a fogyasztók, akik bármely okból nem tudnának érvényesülni a szabadpiacon, továbbra is biztonságos, garantált és szabályozott módon vételezhessenek földgázt. Ennek keretében a fogyasztók ellátása hatósági áron történik.
A feljogosított fogyasztók dönthetnek úgy, hogy a közüzemi piacon maradnak, vagy bizonyos feltételekkel visszatérhetnek a közüzembe. Az átdolgozás során azokat a módosító javaslatokat támogatjuk, amelyek elegendő időt biztosítanak a fogyasztóknak és a közüzemi szolgáltatóknak a zökkenőmentes átmenet lebonyolítására.
A törvény 2004. január 1-jei hatálybalépéséig terjedő időszakra számos átmeneti rendelkezés lép életbe a piacnyitás bevezetésének elősegítése érdekében. Ezáltal a leendő engedélyesek és a Magyar Energia Hivatal kellő időt kap az új szabályozásra történő felkészüléshez. Ez év októberétől pedig megkezdődik a gázáremelés lakossági terheinek enyhítésére szolgáló kedvezményes gázellátás bevezetése.
Tisztelt Országgyűlés! A parlament előtt lévő törvényjavaslat elfogadásával maradéktalanul eleget teszünk az energetika területén az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinknek. Mindamellett a törvényjavaslat lehetőséget teremt a lakosság biztonságos ellátására, a hazai gázinfrastruktúra fejlődésére, a szabad verseny nyújtotta előnyök érvényesülésére, a díjak alakításánál pedig a hazai fizetőképes kereslet figyelembevételére.
Mindezek megvalósulása érdekében kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot a kormány által támogatott módosító javaslatokkal együtt megszavazni szíveskedjenek.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi