SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország tagja a Genfben 1975. november 14-én kelt, az áruk TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezménynek. Ezt hazánkban az 1978. évi 16. számú törvényerejű rendelet hirdette ki. A TIR-rendszer elsődleges célja az áruk közúti fuvarozásának gyorsabbá és hatékonyabbá tétele oly módon, hogy egyidejűleg garanciát nyújtson a tranzit országok számára a vámeljárások során. Az egyezmény a jelenleg létező legátfogóbb árutovábbítási eljárások rendszere, amely mindenekelőtt a nemzetközi közúti árufuvarozásban érvényesül. Ugyanakkor, összhangban az új szállítási technikákkal és követelményekkel, figyelemmel van a megjelenő kombinált és multimodális fuvarozási módokra is. a TIR-rendszer kiterjedtségét jól érzékelteti, hogy évente közel 3 millió TIR szállítási ügyletet bonyolítanak le a világban.
A nemzetközi egyezmény módosítását, amelyet elsősorban az egyre bővülő kelet-nyugati irányú közúti áruszállítás indokol, három fázisban tervezik megvalósítani. Az első fázisban végrehajtott módosításokat a 2001. évi VII. törvény hirdette ki, a második fázis változásai pedig nemzetközi jogi szempontból 2002. május 12-én léptek hatályba. Ez utóbbiak között az egyezmény alkalmazásának megkönnyítése érdekében további pontosítások és új fogalomrendszer szerepel. A módosítások kihirdetésével, amelyet a tisztelt Országgyűlés elé terjesztett javaslat tartalmaz, javul a TIR-fuvarozás koordinációjának hatékonysága, különösen a vámhatóságok, a fuvarozók, valamint a garanciát nyújtó szervezetek között. Ezáltal eredményesebbé válik a költségvetési bevételi forrást képező vámok és illetékek megfizettetése, a TIR-igazolványok kiadásának és felhasználásának ellenőrzése.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/4001. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni és a TIR-egyezmény egységes szerkezetbe foglalt szövegének kihirdetését, ezzel a magyar jogrendbe illesztését támogatni szíveskedjék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi