DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az élethez való jogot mint elidegeníthetetlen és alapvető emberi értéket, az egyetemes nyilatkozatok és jogilag kötelező erejű nemzetközi dokumentumok biztosítják. Magyarország vonatkozásában 1992. november 5-én lépett hatályba az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában 1950. november 4-én kelt egyezmény, amely megalkotása idején még tartalmazta a halálbüntetés alkalmazásának kivételes lehetőségét abban az esetben, ha a büntetést bírói ítélet szabta ki, és törvény a bűncselekmény elkövetését ezzel a büntetéssel szankcionálta.
A nemzetközi jog azonban a halálbüntetés eltörlésének irányába fejlődött tovább. Ezen általános fejlődési folyamatnak volt fontos állomása az egyezmény 1983-ban elfogadott 6. kiegészítő jegyzőkönyve, az első kötelező erejű nemzetközi dokumentum, amely békeidőben már megtiltotta a halálbüntetést, de háború vagy háború közvetlen veszélye esetén bizonyos feltételekkel még megengedte alkalmazását. Magyarország annak idején az egyezménnyel együtt csatlakozott a 6. kiegészítő jegyzőkönyvhöz.
A folyamat következő állomásaként az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2002. május 3-án Vilniusban tartott ülésén aláírásra megnyitották az egyezmény 13. kiegészítő jegyzőkönyvét, melyet a Magyar Köztársaság képviselője is aláírt, s amely a halálbüntetés alkalmazását minden helyzetben, béke és háború esetén egyaránt megtiltja.
(20.50)
Ez a dokumentum összhangban van az Európa Tanács azon célkitűzésével, hogy Európa legyen halálbüntetés-mentes övezet, és az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájával is, amely a 2. cikkében kimondja, hogy mindenkinek joga van az élethez, és senkit sem lehet halálbüntetésre ítélni vagy kivégezni. A jegyzőkönyv - mivel az előírt számú ratifikáció már megtörtént - nemzetközi jogi értelemben 2003. július 1-jén hatályba lép.
Magyarországon a 23/1990-es alkotmánybírósági határozat alkotmányellenesnek minősítette a büntető törvénykönyvnek a halálbüntetés kiszabásával kapcsolatos rendelkezéseit, így jogrendszerünkben a halálbüntetés mint büntetőjogi szankció sem béke, sem háború idején nem lehetséges, ezért a jegyzőkönyv Országgyűlés általi megerősítésének belső jogi akadálya nincs. Az Európa Tanács 2003. május 7-én kelt nyilatkozatában - tekintettel a jegyzőkönyv közeli hatályba lépésére - a tagállamokat a mielőbbi megerősítésre hívta fel, ezért mindezek alapján tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a javaslatot támogassa.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi