DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt évben az önkormányzati választások előtt Varga Kálmán, a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, a kulturális minisztérium akkori tulajdonosi képviselője korábbi “kastély miniszteri biztosi” tevékenysége alatt keletkezett 300 millió forint visszafizetési kötelezettséggel zsarolta meg a gödöllői kastély vezetését: ha lemond az ügyvezetés, és a kisebbségi tulajdonosként jelen lévő Gödöllő városa visszaad jogosítványaiból, akkor az ő tevékenységi ideje alatt keletkezett 300 millió forintos kötelezettséget letudják, ellentétes esetben ellehetetlenítik a kastélyt. Ez akkor a környezetvédelmi miniszter bölcs döntésének eredményeképpen nem történt meg, mármint a kastély ellehetetlenítése.
Rövid idő után a hamu alatt a parázs újra izzani kezdett: Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, a tárca korábbi képviselője nem nyugodott bele, hogy tervei a kastély vezetésének menesztése tárgyában nem valósultak meg. Taktikát váltott: egyrészt közreműködésével kastély a mai napig nem kapta meg az 53,9 millió forintnyi központi bérnövekményt, ami a kormány száznapos programjában végrehajtott béremelés szükséges fedezetét jelentette volna, és ezzel kínos helyzetbe hozta a kormányzatot az érintettek előtt; másrészt a tavaly októberben beterjesztett korrekt üzleti terv elfogadását nem támogatta, annak ellenére, hogy a tárca szakmailag felkészült és tapasztalatokkal rendelkező helyettes államtitkára annak elfogadását javasolta. Az indok az volt, hogy nincs még üzleti terv, az üzleti tervet viszont csak az ő közreműködésével tudjuk elfogadni. Tehát ez egy nagyon érdekes indok, és ennek következtében ez a forrás hiányzik a kastély működési költségeiből. Ez a döntéssorozat néhány héten belül pedig a kastély működésének ellehetetlenülését eredményezi.
Tisztelt Miniszter Úr! Tud-e a gödöllői kastély ellehetetlenítési folyamatáról? Megismerte-e Varga Kálmán azon nyilatkozatait, ahol a zsarolási folyamat tetten érhető? Mit kíván tenni, hogy a kastélyban a működőképesség biztosítva legyen, és mielőbb megkapja minimum az 53,9 millió forintos, béremeléshez szükséges fedezetet, illetve (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a működéshez szükséges állami támogatást?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi