DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Messzemenően egyetértek abban a képviselő asszonnyal, hogy a gyógyszerek támogatására fordított összegekkel ésszerűen kell gazdálkodnunk.
A gyógyszertámogatás rendszere azonban az elmúlt évtized során alakult ki, és minden módosításra, elsősorban szakmai indokok alapján, a gyógyulni vágyó betegek érdekeire tekintettel kerülhet csak sor. Az elmúlt években valóban évről évre nagyobb mértékben kellett kipótolni az előirányzatot, amit sokszor tudatosan alulterveztek. A gyógyszertámogatás növekedése 1990 és 1998 között nem haladta meg az infláció mértékét, '98 óta azonban ez meghaladja azt. És ez, ahogy ön is említette, elsősorban a drágább, de nem mindig hatékonyabb gyógyszerek felírásával és fogyasztásával, promóciójával magyarázható.
Hazánkban a gyógyszertámogatás aránya az egészségügyi kiadásokon belül egyébként is jelentősen meghaladja a nyugat-európai mértéket. Ezért is döntött úgy a kormány, elsődlegesen szakmai szempontokat mérlegelve, hogy a gyógyszer-támogatási rendszert fokozatosan ésszerűsítenünk kell, át kell alakítanunk. Feladatul szabta egy átlátható, kiszámítható, szakmai és pénzügyi szempontokat is ötvöző, időtálló támogatási rendszer fokozatos kiépítését. Ezt célozza a korábbi kormány által kötött megállapodások felülvizsgálata, az a tárgyalássorozat, amit valamennyi gyógyszergyártóval lefolytattunk. Bevezettük például az úgynevezett közfinanszírozás alapjául elfogadott árat, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a kórházi termékek is árkontroll alá kerüljenek.
2003 februárjától a támogatások esetében volumenszerződéseket kötöttünk, amire nem volt korábban példa. Ezek az intézkedések azonban kétségtelenül még nem elegendőek - egyetértek önnel. Ezért foglalkozunk mindazokkal a javaslatokkal, amelyeket a képviselő asszony is említett. Ennek keretében például össze kívánjuk hangolni a hatásukban és mellékhatásaikban hasonló, összevethető készítmények árát. Az azonos hatású készítmények csoportjaiból képeznénk egy átlagárat, és a biztosító az így kialakított támogatást adná a csoportban szereplő drágább készítményeknek is.
(15.20)
Az elveket megvitatjuk és nyilvánosan meghirdetjük, a támogatásokat pedig fokozatosan szeretnénk átcsoportosítani. Természetesen, ez sérti az innovatív gyógyszergyártók érdekeit, és nem véletlen, hogy a napilapokban minden nap olvashatunk egy olyan hirdetményt, egy olyan közleményt, amely ezzel ellentétes törekvéseket és elveket fogalmaz meg a “betegek érdekében”.
Természetesen, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a drágább készítményeket használó betegek számára időben kell az átállás lehetőségét biztosítani, és természetesen az olcsóbb medicinák készenlétre állását is biztosítanunk kell. A támogatások hatástani alapon való egységesítése így szakmailag talán megfelelőbb megoldást nyújt, mint a kizárólag ár alapján történő támogatási besorolás.
Az új rendszer fokozatos bevezetésén felül természetesen - mint ahogy ön is igényelte - figyelmet kell fordítanunk a száz, illetve 90 százalékkal támogatott gyógyszerkörre, hiszen itt a költségérzékenység minimális, illetve a közgyógyellátási listán szereplő készítményekre. A listák felülvizsgálatát a szakmai kollégiumokkal együttműködve végzik, illetve már elvégezték a szakemberek. Természetesen, mindezek mellett erősítenünk kell azokat az ösztönzési, illetve ellenőrzési rendszereket, amelyek az orvosokat és a betegeket is a takarékosabb gyógyszerfelhasználásra ösztönzik, illetve érdekeltté teszik ebben. Ezzel párhuzamosan rövid időn belül korlátozni kívánjuk a gyógyszergyártók és -forgalmazók rendkívül kiterjedt és hatékony promóciós tevékenységét is Magyarországon.
Mindezeknek az intézkedéseknek a bevezetése ad esélyt arra, hogy kontrolláljuk a gyógyszertámogatásra fordított kiadásokat, hogy mérsékeljük a gyógyszerkassza inflációt meghaladó növekedését, és hogy ésszerű és hatékony támogatásra álljunk át, a betegek érdekét is szem előtt tartva. Köszönöm figyelmét, és kérem a válasz elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi