DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Frakcióvezető Úr! A biztonság közös ügy. A biztonság nem a kormány ügye, a biztonság nem a paksi atomerőmű vezetőinek az ügye, nem a polgármesterek ügye, nem az ellenzék ügye - ez közös ügy.
A biztonság érdekében, hogy felépítsük, megtartsuk, és a biztonságérzetet is elérjük, hazánkban eddig mindig közösen és együtt léptünk fel. Én valóban nem emlékszem olyan eseményre - lett légyen az árvíz, vagy bármilyen más olyan csapás, zavar, ami nagyon sokakat veszélyeztetett -, amiből eddig politikai csoportok vagy esetleg egyesek próbáltak meg tőkét kovácsolni személyi döntésekhez vagy más döntésekhez. Én azt gondolom, hogy ennek az üzemzavarnak az elhárításában is éppen a legfontosabb az, hogy megteremtsük az összefogást, hiszen közösen vesztettük el az atomenergia békés alkalmazásához kapcsolódó üzemzavar kapcsán a biztonságérzetünket, és ezt csak közösen, nyugodt cselekvéssel szerezhetjük vissza.
Ebben, ahogy azt a költő mondja, “növeli, aki elfödi a bajt.” Ezért szerveztük meg és szervezték meg Pakson, a szakhatóságnál és másutt, a folyamatos tájékoztatás, a folyamatos tájékozódás lehetőségét, ezért álltak fel a paksi atomerőműtől a szakhatóságtól független hatóságok mérőeszközeivel azok a mozgójárművek, illetve a lehetséges összes következmény felderítésére alkalmas eszközök, amelyek meggyőzhetik a közvéleményt arról, hogy a helyzet ma stabil, stabilizáltuk, nincsen veszély sem az ott dolgozókra, sem az ott lakókra, sem az országra, sem a környezetünkre nézve, és azt szeretnénk, ha az elhárítás minden egyes pillanatát ez a biztonság, stabilitás és bármilyen veszély kizárása jellemezné.
Ehhez minden eshetőség nyugodt mérlegelésére van szükség, nem pedig kapkodásra. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, azt kérem - részben mint az atomenergia biztonságos felhasználása érdekében eljáró felelős miniszter, részben mint a kormány tagja -, hogy ebben működjünk közre, és próbáljuk meg minden hírben, vagy bármilyen kérdésben nem az ellenséget, hanem a jogos aggodalmat látni, és ehhez megszervezni a tájékoztatást, a közös fellépést.
(13.50)
Azt gondolom, a paksi üzemzavar arra is tanulság, hogy - ahogy ezt egy másik Eötvös Károly-mondásból eredeztetem - a bizalom alapja a sűrű ellenőrzés. A sűrű ellenőrzés azt jelenti, hogy különböző szervezetek működjenek együtt, különböző szervezetek ne legyenek kitéve bármilyen befolyásnak, hanem a lelkiismeretüknek, a szakmai szabályoknak megfelelően és szakmai felkészültséggel cselekedhessenek. Azt gondolom, hogy ennek a lehetőségét és jogát megkérdőjelezni nincs joga senkinek, sőt, segíteni kell, hogy a csapat, amelynek egymást ellenőriznie és segítenie kell abban, hogy az üzemzavar következményeit leküzdjük, létrejöjjön és dolgozni tudjon.
Tudom, hogy véget ért a Big Brother és a Való Világ, és hozzászoktak nagyon sokan a kiszavazáshoz, mint rituáléhoz, de azt gondolom, egy csapatot építeni csak akkor lehet, és a kollektív biztonságot megteremteni csak akkor lehet, ha a nyugalom légkörét árasztjuk, ha összefogunk, és ha a hisztériakeltésnek és a politikai tőke kovácsolásának minden elemét elhárítjuk, az összefogásra helyezzük a hangsúlyt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi