NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Nemcsak a helyi polgárokat, hanem az egész Vas megyei közvéleményt megdöbbentette a közelmúltban, hogy leszakadt a szentgotthárdi ciszterci kolostortemplom homlokzati párkányának egy jelentős része. Szerencsére, a leomló elemek most nem okoztak sérülést. Az esetről a megyei sajtó is beszámolt.
A katolikus egyházközség évek óta óriási erőfeszítéseket tesz a 224 éves templom megmentetéséért. Az adományokból azonban csupán a legsürgetőbb állagmegóvó teendőkre futja. A tető beázik, sérülnek az értékes freskók. A templom teljes felújítására programterv készült, ám a több száz milliós költség miatt a kivitelezés ez idáig meghiúsult. A sérült párkány javítása is mintegy 5 millió forintba kerülne.
A múlt év tavaszán az akkori miniszterelnök e kiemelkedő nemzeti kulturális örökség súlyának megfelelően személyesen tájékozódott és győződött meg arról, hogy a felújítás, sőt az azonnali beavatkozás elodázhatatlan. A szentgotthárdi önkormányzat önhibáján kívül nehéz pénzügyi helyzetbe került, ezért a város a munkákhoz jelentős forrást nem tud biztosítani. A polgármester mind a megyei közgyűlés elnökének, mind a kulturális tárca vezetőjének sürgős segítségét kérte. A helyi plébános a megyei napilap szerint úgy véli, nincs igazi szándék a műemlék megmentésére.
Kérdezem miniszter urat, meg tudják-e ünnepelni a hívek jövőre a templom felszentelésének 225. évfordulóját bent, avagy csak kívül, az omladozó épülettől tisztes távolságra. Van-e kormányzati akarat az egyedülálló szentgotthárdi barokk műemlék templom megmentésére? Kérem, oszlassa el a plébános úr aggodalmát.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi