SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Mire számíthat több millió allergiás beteg pár héttel a parlagfűszezon megjelenése előtt? A parlagfűprobléma több mint két és fél millió embernek okoz egészségügyi problémát, visszatérő problémát, és egyes becslések szerint 30-40 milliárd forintos kárt okoz évente a nemzetgazdaságnak. A társadalombiztosítás egyébként 3 milliárd forintot költ egyes számítások szerint az allergiás és asztmás betegek gyógyszertámogatására, és ennek az összegnek a többszörösét fizetik ki a betegek a patikákban.
A táppénzes napok és az elmaradt idegenforgalmi bevételek szintén súlyos milliárdokat jelentenek a nemzetgazdaságnak. Mindenképpen indokolt tehát, hogy erre a problémára megoldást találjunk. A parlagfűprobléma egyébként nemcsak mezőgazdasági, növényvédelmi kérdés, hanem jóval több annál, hiszen számos tárcát, illetve számos területet érint, amint ezt elmondtam az előzőekben, idegenforgalmat, kimaradt táppénzes napokat, és a nemzetgazdaságnak így okozza ezt a 30-40 milliárd forintos kiesést.
A Medgyessy-kormány tulajdonképpen már a második nyarat szalasztja, illetve tékozolja el anélkül, hogy valami érdemi lépés történt volna ebben az ügyben, holott Medgyessy Péter “Egyetértésben a nemzettel” című programjában - ez 2002-es program -, az 5. pontban szerepel, hogy „átfogó programot indítunk az allergiát okozó káros növények ellen, megszervezzük, hogy négy év alatt negyedére csökkenjen a parlagfűvel borított terület”.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem elég egyébként egy eseti bizottság létrehozása a parlamentben, amely egyébként a Fidesz javaslatait elfogadta, úgy látjuk, hogy a betegek érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a kormánynak már régen lépnie kellett volna. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi