BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A parlament és a nyilvánosság figyelmét szeretném felhívni Baranya megye önkormányzatainak a pályázataira. Baranya megye sajnos azon megyék közé tartozik, amelyek a rendszerváltás nagy vesztesei, hiszen az a nehézipar és azok az ipari üzemek, bányák, gyárak, amelyek a rendszerváltoztatás előtti időben jól prosperáltak és sok ezer embernek adtak munkát, sajnos a piaci versenyben nem állták meg a helyüket, majd’ mindegyiket be kellett zárni, és ezért gazdasági teljesítőképességében a megye az ország megyéinek rangsorában az utolsó harmadba csúszott. Ezért is gondolom azt, hogy az államnak kiemelt szerepet kell vállalni azokban az önkormányzati fejlesztésekben, amelyek a megyében élő lakosság érdekeit szolgálják, az azokon a településeken élő embereknek az életkörülményeit javítják, akik gondolnak saját jövőjükre, gondolnak nemcsak a városban, hanem a környező településen élő emberekre, és olyan beruházásokat szeretnének megindítani, amelyek nemcsak helyi, hanem térségi érdekeket is szolgálnak.
Az egyik ilyen beruházás egy méltó összefogás eredményeként létrejövendő szennyvíztisztítómű-bővítés, illetve csatornázási beruházás, ez a Komló kistérség szennyvíz-beruházási pályázata, amely hét településnek - Komló, Mánfa, Magyarszék, Bodolyabér, Mecsekpölöske, Liget és Magyarhertelend - oldaná meg évtizedes problémáját annak a szennyvízcsatornahálózat-rendszernek a kiépítésével, amely e turizmusban is egyébként kiemelten érdekelt terület jövőjét biztosíthatná. Ez a beruházás 1 milliárd 699 millió forintba kerül, és ez 1 milliárd 156 millió forintnyi támogatást igényelne 3 évre elosztva a kistérség 7 településén.
Úgy gondolom, nem egy olyan jelentős teher az az évi 400 millió forintnyi állami támogatás, amit kérnek, ami nem adható meg. Úgy gondolom, hogy az adóbevételek várhatóan megnövekedő többletbevételeiből a kormány biztosítani tudná ennek a költségvetési fedezetét.
A másik beruházás, amely szintén nemcsak helyi, hanem térségi, sőt megyén áthúzódó problémákat is kezel, ez a szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakmunkásképző Intézet és Kollégium, amely a kollégium bővítésére és az iskola rekonstrukciójára nyújtott be pályázatot. A pályázat beruházásának összköltsége 850 millió forint, amelyből 765 millió forint támogatást igényelne az önkormányzat. Ez szintén egy olyan beruházás, amely az idei évre 300 millió forinttal terhelné meg a költségvetést. Azt gondolom, hogy az adóbevételek többletének terhére ez a forrás biztosítható.
Nagyobb program, szintén Szigetvár városát érintő probléma, régi, hosszú évek óta húzódó ügy, a szigetvári városi kórház szerkezetproblémái, itt egy IMS-szerkezettel rendelkező kórházról van szó, amelynek megerősítése és felújítása feltétlenül indokolt és szükséges. Ez egy komoly, 4 milliárd forintot meghaladó beruházás. Azt gondolom, nyilván az államtitkár úr is ismeri az ott kialakult helyzetet. Az épületet ismerve, olyan statikai és szerkezeti problémák vannak, amelyek az ellátás lehetőségének a biztosítását is megkérdőjelezik középtávon.
A negyedik, megyénket érintő jelentős beruházás, amelyhez szeretném kérni a kormány és képviselőtársaim támogatását, Siklós város csatorna- és szennyvíztisztító mű bővítésére vonatkozó pályázata. Egy 1 milliárd 106 millió forintos beruházásról van szó, amelyhez mindösszesen 470 millió forint támogatást igényel a város, 636 millió forintot önerőből biztosítana hozzá. Szintén az idei évre szólóan 300 millió forint többletkiadást jelentene.
Összességében azt gondolom, ha a kormány komolyan gondolja azt, hogy több pénzt kíván nyújtani az önkormányzatoknak, mint ahogy azt az önkormányzati választások idején hirdette, akkor módosító indítványok befogadásával és a címzett és céltámogatások keretösszegének a növelésével lehetőséget biztosít arra, hogy többletigények, a többlet önkormányzati támogatási igények is kielégítésre kerüljenek. Azt gondolom, elfogadhatatlan az önkormányzatok szempontjából az, hogy nemhogy reálértéken nem őrizte meg a nagyságrendjét a címzett és céltámogatások támogatási összege, hanem nominálértéken is kevesebb, mint 2002-ben volt.
Tehát mindenképpen arra kérném az államtitkár urat, hogy vizsgálják felül a döntésüket, és a jogos önkormányzati igényeket támogassák majd a benyújtott módosító indítványok elfogadásával. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi