BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Wesselényi Miklós Ár- és Belvíz-kártalanítási Alapról szóló törvényjavaslat szorosan összefügg a parlamentben már elfogadott Országos Rendezési Tervről szóló törvény tárgyalásával. Akkor is hasonló körben ültünk itt együtt, volt egy módosító indítványunk, amely megegyezik Pap János képviselő úr pontosító, az ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos szabályozáshoz benyújtott javaslataival. Ezért kérek szót.
Sajnálatos, hogy ott nem fogadta el a tisztelt Ház és az előterjesztő, a kormány képviselője azt a módosító javaslatunkat, amelyben térségi rendezési tervet kértünk készíteni az ár- és belvíz sújtotta térségekre, nemcsak településenként, hanem térségre is. Ugyanis, ha a meglévő állapotot nem mérjük fel és nem számítunk együttműködő állampolgári magatartásra, a hatóságok és az ár- és belvízzel sújtott területeken építeni szándékozók, illetve a már meglévő vagyontárgyaikkal, építményeikkel ott lévők együttműködésére, abban az esetben kockázatot sem tudunk számolni, abban az esetben csak az fog megvalósulni, hogy a magyar állam fizetni fog minden kártétel után. Ezek pedig rendszeresen bekövetkeznek, hiszen Magyarországon ilyen állapotok alakultak ki az évezredek során.
Az a véleményem, hogy amíg nem késő, a kockázatszámításnál, az ár- és belvízveszélynél egy ilyen jó szándékú előterjesztés mellett vissza kell térnünk arra, hogy szabályozni kell a térségi összefüggésekben is, a térségi tervben az ár- és belvízveszélyt, ugyanis egy-egy település nem képes megoldani a közigazgatási területén ezeket a kérdéseket, valamint szükséges az, hogy Magyarországon az ár- és belvízzel sújtott területeken orientáljuk az ott élőket, ott lakókat, hogy mire lehet számítani egy-egy nagyobb belvíz és árvíz sújtotta időszakban.
Arra szerettem volna rámutatni itt ennél a kérdésnél, hogy Pap János módosító javaslatait támogassa a tisztelt Ház, és egy adott időben térjünk vissza az Országos Rendezési Tervben már túllépett, de még idejében korrigálható, módosítható javaslatainkra. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi