BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! A foglalkoztatási bizottság ülésén az ellenzéki képviselők a beterjesztett törvényjavaslatot abból a szempontból vizsgálták meg, hogy ez mennyiben szolgálja a munkavállalók érdekeinek védelmét, mennyire felel meg a jelenleg hatályos munka törvénykönyvének, illetve mennyiben felelnek meg a beterjesztett javaslatban foglaltak az európai uniós irányelveknek.
Mind a három szempontot megvizsgálva úgy ítéltük meg, hogy a beterjesztett törvényjavaslat nem szolgálja sem a ma az egészségügyben dolgozó munkavállalók érdekeit, sem pedig nem felel meg a munka törvénykönyve hatályos előírásainak, sem pedig a törvényjavaslatban hivatkozott európai uniós irányelveknek. Azért nem, tisztelt képviselőtársaim, mert a benyújtott törvényjavaslat pontosan azt a színlelt munkaszerződést kívánja intézményesíteni, amely ellen a munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása során az ellenzéki képviselők is felléptek, és egyetértettek az ezzel kapcsolatos beterjesztett javaslattal. Megítélésünk szerint a benyújtott törvényjavaslat szakmailag kidolgozatlan, ellentétes a munka törvénykönyvével, mint említettem, de alkotmányos aggályokat is felvet.
Néhány példát hadd idézzek, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Nem világos az, hogy a benyújtott javaslatban az úgynevezett egységesítő rendelkezések tulajdonképpen mit is tükröznek. Hiszen a heti 60 órás, egy naptári napon 12 órát végezhető munkaidő nem igazán érthető számunkra, sőt úgy gondoljuk, hogy jogszabályellenes is ennek a bevezetése, mert miközben szabadfoglalkozású és közalkalmazotti, valamint munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozókról van szó, a szabadfoglalkozású dolgozóknál a javaslat szerint korlátlanul lehet a heti munkaidőt bevezetni, míg a közalkalmazotti jogviszonyban állók heti legfeljebb 12 órában vállalhatnak többletmunkát.
(10.30)
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy ezt a kifejezést a munka törvénykönyve egyáltalán nem is ismeri, hogy ha van ilyen, akkor az elrendelt túlmunkáról szól, nem pedig többletmunkáról. Az pedig már hab a tortán, hogy önkéntes, vállalható többletmunkáról szól a törvényjavaslat, ami önmagában véve is képtelenség, hiszen az egészségügyben is alá- és fölérendeltségi viszonyban dolgoznak azok, akik munkát végeznek. Alá- és fölérendeltségben önként vállalt többletmunkáról beszélni, ez egyszerűen teljesen érthetetlen és értelmetlen dolog is, hiszen a dolgozót teljes felelősség terheli azért a munkáért, amit elvégzett, de ha túllépi a meghatározott munkaidőt, senki nem mondhatja azt, hogy ezt nem önszántából tette, hiszen önként vállalta azt a többletmunkát - hiszen a törvényjavaslat erről szól -, amelyre már nem lehetett volna kötelezni.
Ugyanígy méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartjuk azt az elképzelést, amely az egészségügyben dolgozók önképzéséről szól, hiszen nem tisztázza a benyújtott törvényjavaslat, hogy a rendelkezésre álló munkaidőben, azon túl kinek a költségére, milyen támogatással kell a dolgozónak ezeken a szakmai megújulásokon, önképzéseken részt vennie. Ugyanakkor az sem tisztázott, hogy az önkéntes segítőknek mi a szerepük, az esetleges károkozásért ki és mennyiben felel.
Mindezek olyan kérdések, amelyeket joggal tettünk fel a bizottsági ülésen, de sajnálatos módon választ nem kaptunk rá. Ugyanakkor nagyon hiányoltuk, hogy a beterjesztett törvényjavaslathoz nem kaptunk semmiféle háttéranyagot, amelyből kiderült volna, hogy összesen hány munkavállalót érint az elképzelt változtatás, illetve az átalakulásnak milyen költségei lesznek.
Mindezekre való tekintettel a Fidesz és az MDF képviselői a benyújtott törvényjavaslatot nem támogatták. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi