DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A T/3780. számú törvényjavaslatot a szociális és egészségügyi bizottság május 7-én tárgyalta. Azt vizsgáltuk, hogy ez a javaslat alkalmas-e az általános vitára.
A szavazás eredménye szerint - miután 12 igen, 8 nem és 2 tartózkodást jelentő szavazatot adott le a bizottság -, az orvosok és más egészségügyi dolgozók jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslatot alkalmasnak találtuk az általános vitára.
Felszólalásomban az alkalmasság mellett szóló érveket szeretném ismertetni, tekintettel arra, hogy a kisebbségi vélemény külön megfogalmazódik.
Már az úgynevezett intézményi törvény előterjesztésekor szó esett róla, hogy múlhatatlanul szükséges mihamarabb benyújtani ennek a törvénynek a tervezetét is, hiszen csak ezzel együtt lehet a 2001. évi CVII. törvény végrehajtásának felfüggesztése miatt keletkezett hiátust kitölteni. Ugyanis az a törvény egy testben tartalmazta mind a szervezeti, működési kérdéseket, mind az orvosok jogállásáról szóló rendelkezéseket.
A jelen szabályozás ettől eltérő, amennyiben két önálló törvényben javasolja az előterjesztő megfogalmazni ezeket a szabályokat. Az intézményi törvényről tegnap szavaztunk, így kerül sor ennek a másiknak a vitájára. Erre azért került sor többek között, mert e tekintetben találkozott az MSZP-SZDSZ-kormányzat elképzelése mind az Orvosi Kamara, mind a szakszervezetek elképzeléseivel, ugyanis ez utóbbiak is külön törvény megfogalmazását javasolták.
Miről szól ez a törvényjavaslat? Túlnyomórészt munkajogi kérdésekről. Úgynevezett szubszidiárius törvény, azaz a speciális, az általánostól eltérő szabályokat tartalmazza, és mintegy összefoglalja az azonosságokat az egészségügyben, a gyógyításban tevékenykedő valamennyi orvos, egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó tekintetében, hiszen ugyanazt a gyógyító munkát végzik akkor is, ha közalkalmazottként és akkor is, ha vállalkozóként dolgoznak.
(10.40)
Már az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is észrevételezte, hogy mintha nem ugyanazok a szakmai elvárások fogalmazódnának meg a különböző munkaviszonyoktól függően. Ezt a hibás jelenséget kívánja a törvényjavaslat megszüntetni, és teszi mindezt anélkül, hogy a legkisebb mértékben is korlátozná a magyar jogrendben meghatározott munkavégzési lehetőségeket. Egyébként ezt nevezik szektorsemleges szabályozásnak.
Azonban további erényei is vannak a javaslatnak. Azon túl, hogy olyan új fogalmakat vezet be, mint az önkéntes túlmunka - amelyet egyébként egy európai közösségi irányelv tesz lehetővé -, megszabja a végezhető összes túlmunka maximális idejét, párhuzamosan azzal, hogy az ügyeleti díjat is egy kicsivel megemeli. A főállásban, mellékállásban vagy ezek mellett vállalkozóként végzett összes munkaidő összeszámításával és annak maximalizálásával pedig nemcsak az orvos és más egészségügyi dolgozó érdekében jár el, hanem a betegek érdekében is cselekszik. Ugyanis minden betegnek joga van pihent, szellemileg és fizikailag is friss, nem pedig a végletekig elgyötört és ereje megfeszítésével dolgozó orvoshoz, egészségügyi dolgozóhoz.
A másik teljesen új fogalom az önkéntes segítő. Az egészségügyben és a szociális területen végzett karitatív, humanitárius tevékenység elismerése, törvényi rangra emelése, szabályozása történik meg. Nagy erénye e javaslatnak az is, hogy hatálya a szociális ágazatban dolgozó és ott egészségügyi tevékenységet végzőkre is kiterjed. Ezzel egyértelmű helyzetet teremt a tekintetben, hogy milyen jogviszonyokban lehet a szociális intézményben dolgozó egészségügyi szakembereket foglalkoztatni.
Végezetül, de legkevésbé sem utolsósorban kitér e törvényjavaslat azokra az egészségügyben dolgozó, nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező munkatársakra is, különös tekintettel a munkaalkalmassági kérdésekre, akik ugyanúgy ennek az ágazatnak a dolgozói, ha nincsenek is közvetlen kapcsolatban a beteggel.
Mindezekre tekintettel a szociális és családügyi bizottság többsége jó szívvel ajánlja ezt a javaslatot általános vitára.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi