DR. NYUL ISTVÁN

Full text search

DR. NYUL ISTVÁN
DR. NYUL ISTVÁN, az egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlési Biztos Urak! Tisztelt Országgyűlés! Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2002. évi jelentését az egészségügyi bizottság 2003. április 30-án tárgyalta. Az írásos anyag és a szóbeli tájékoztatás főleg betegjogi és egészségügyi igazgatási témára korlátozódott. Az országgyűlési biztosokhoz érkező panaszok az alkotmányban rögzített jogbiztonsághoz való joggal, az élethez és emberi méltósághoz való joggal, és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki méltósághoz való joggal összefüggésben képezték a vizsgálat tárgyát.
A tárgyidőszakban tíz országgyűlési biztosi jelentés készült. Ezek közül az első csoportban a mentőkkel kapcsolatos panaszokkal foglalkoztunk. A három beérkezett, mentőszolgálattal kapcsolatos panasz közül kettőnél állapítottak meg alkotmányos visszásságot. A jelentés rámutat az Országos Mentőszolgálat kettős feladatára, a mentésre és a betegszállításra. Így a mentés minden esetben az élethez való joggal hozható összefüggésbe, a betegszállítás a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog körében vizsgálható.
A beérkezett panaszok alapján az országgyűlési biztos megállapította, hogy mindazon esetekben, amikor a szolgálat kapacitáshiány miatt nem tudja ellátni a mentési feladatát, és az ehhez csatlakozó sürgősségi betegellátást, az alkotmányban biztosított élethez való joggal összefüggésben fennáll a sérelem közvetlen veszélye. A mentőszolgálattal kapcsolatos panaszok, és a vizsgálat megállapítása egyértelműen alátámasztja az egészségügyi vezetés jogos célkitűzését, amely a mentőállomások számának növelését, az eset- és rohamkocsik, illetve a szállítókapacitás bővítését jelölte meg. Ehhez a költségvetésből a megfelelő összeg elkülönítésre került, és a szolgálat mennyiségi és minőségi bővítése a kormányprogramban is benne van.
A beérkezett panaszok alapján egy másik témában megállapítást nyert, hogy a dializálásra szoruló betegeknél, és az egészségügyi személyzetnél fokozottan fennáll az AIDS-fertőzés lehetősége. Nyilván ebből adódik az élethez és egészséghez való jogsérelem közvetlen veszélye is. A jelen jogszabály szerint az egészségügyi dolgozóknál kötelezően elrendelhető a szűrővizsgálat, a dializált beteg esetén annak hozzájárulásával végezhető el a szűrés. A jogszabály-módosítás szükségessége jogos igénynek tűnik. Érdekes, és a beteg és az egészségügyi személyzet bizalmi viszonyára utal, és ezt igazolja, hogy kérésre, ha az egészségügyi szolgálat kéri, hogy a betegnél történjen meg a szűrővizsgálat, a betegek egyetlen esetben nem utasították ezt vissza. Ez arra utal, hogy az élet gyakorlata talán igazolná a jogos jogszabály-módosítást.
További megállapítás volt, hogy a betegjogi képviselők két éve látják el munkájukat, és nyilván ebből adódik az, hogy a közvetlenül a betegjogokat érintő beadványok száma jelentősen csökken. Kérdésként fogalmaztuk meg, hogy ez a változás nem veszélyezteti-e azt a fontos indikátori szerepet, amely az országgyűlési biztosok munkájának előfeltétele. Az egyedi esetek jelzésén alapulva általános következtetések levonását teszi lehetővé ez. Válaszul elhangzott, hogy a betegjogi képviselők munkájához hozzátartozik az a jelentési lehetőség, amely az országgyűlési biztosokhoz is eljut. Ez vonatkozik a gyermekjogi képviselőkre is, akiknek a munkája a közeljövőben várható, és akkor állnak munkába.
Újszerű kezdeményezés, hogy a panaszirodákhoz olyan ismeretterjesztő anyagokat juttat el az országgyűlési biztos, ami az ő munkájuk megismerését és a hozzájuk való fordulás lehetőségét biztosítja. A bizottság ülésén kérdés hangzott el az eutanáziával kapcsolatos álláspontról is. Válaszul hallottuk, hogy ebben a kérdésben az Alkotmánybíróság álláspontja továbbra is mérvadó, eszerint az aktív eutanázia továbbra is tiltott. A '93-as és 2001-es beadványok joggal foglalkoznak az önrendelkezési és az élethez való jog kérdésével, de ezt a dilemmát ez a döntés, úgy tűnik, továbbra sem oldotta fel.
A jelentés a fogyatékkal élők panaszaira és ezek vizsgálati eredményeire is kitér. Ezek közül kiemelték a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményével kapcsolatos diszkriminatív helyzetet, amelynek jogorvoslása most van folyamatban. A legtöbb panasz ugyanebben a témában a parkírozási visszásságokra, a gépkocsivásárlással kapcsolatos problémákat jelzi, a legújabb panaszok csoportjába pedig a lakás akadálymentesítése tartozik.
Tisztelt Képviselőtársak! Az egészségügyi bizottság az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2002. évi jelentését elfogadta egyhangú szavazással, és általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi