MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság május 7-i ülésén tárgyalta meg a T/3008. számú törvényjavaslatot. A bizottsági tárgyalásra illő jelzők a támogatás, a megértés és az összhang volt. Ezt azért emelem ki, mert a mi bizottságunkban nagyon ritka az ilyenfajta együttműködés.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat több részből áll. Mindjárt az első egy új jogintézményt, az európai gazdasági egyesülést vezeti be a magyar gazdaság palettájára. Az új vállalkozási forma, amely megjelenik a magyar gazdaságban - az európai gazdasági egyesülés -, olyan gazdasági vállalkozási forma, amelyben megvalósul a tagállamok határain átnyúló kooperáció, azaz a közösségi piacon egyforma feltételek érvényesülnek. Azt gondoljuk, ez jó terepe lehet majd a kis- és közepes vállalatok együttműködésének.
A gazdasági társaságokról szóló fejezetben a változtatás után az igazgatóságok nagyobb jogkört kaphatnak a közgyűléstől, tehát a jövőben a tulajdonosok nagyobb jogkört utalhatnak át az igazgatóságoknak. Azt gondoljuk, hogy ez a nagyobb szabadság az egyre javuló és egyre magasabb szinten megvalósuló magyar jogrendbe már beilleszthető elem.
(18.20)
Új elemként jelent meg a visszaváltható részvény, az ötödik részvényfajta, amelyet a 181. § sorol fel. Ez olyan részvényfajta, amely vételi vagy eladási opciót, jogot testesít meg, azaz olyan opciós jogot jelent, amelynek az irányáról a részvénytársaságok döntenek.
Fontos eleme ennek a törvénymódosításnak a képviseletre vonatkozó szabályok módosítása, változtatása, a kézbesítési megbízottra vonatkozó rendelkezések pontosítása, kiegészítése. Eddig csak a külföldi természetes személynek kellett kézbesítési megbízottat megbíznia, ha nem volt belföldi lakhelye, így kiterjesztődik valamennyi cégjegyzékben szereplő külföldi, de természetes és jogi személyre egyaránt. Ezzel összefüggésben a kézbesítési megbízotti jogintézmény tartalma ettől fogva nem meghatalmazási, hanem megbízási jogviszonnyá válik.
Összefoglalva: részben az élet által túlhaladott szabályokat módosítja ez a törvénycsomag, részben egy konszolidáltabb gazdasági szint elérésében új szabályokat tesz lehetővé; részben pedig EU-harmonizációs lépéseket valósít meg, nagyobb szabadságot, lehetőséget biztosít a magyar vállalkozásoknak a kiteljesedő európai gazdasági versenyben.
Nem is volt nagy vita: a bizottság egyhangú igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül ajánlja az Országgyűlésnek elfogadásra a javaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi