CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma egy interpellációban hangzott el az, hogy a kistelepülések nehéz helyzetben vannak 2002 májusa óta. Úgy gondolom, nemcsak a kistelepülések, hanem a kisvállalkozók is hasonló helyzetben érezhetik magukat.
Harmadszor fordulok önhöz a címben szereplő témában. Annak érdekében, hogy kizárjam a további félreértés lehetőségét, egy konkrét példa rövid ismertetése után tenném fel a kérdéseimet.
Egy nagykanizsai vállalkozó 2002. július 31-e előtt néhány hónappal vásárolt furgongépjárművet - szerencsétlenségére olyat, melynek a vámtarifaszámát megváltoztatták a nyár derekán, és így átsorolták személyautóvá. Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni.
Ön szerint hogyan kerülhette volna el a súlyos értékvesztést a nagykanizsai vállalkozó, amikor tavaly nyáron megtudta, hogy személyautó lett a teherautója, tehát a gázolaj áfáját nem igényelheti vissza 2003. január 1-jétől?
Mit javasol, hogyan pótolja a kieső havi több tízezer forintot, melyet elveszített azzal, hogy több ilyen gépjárműve után nem tudja a gázolaj áfáját visszaigényelni, annak érdekében, hogy egy alkalmazottját ne kelljen esetleg utcára küldenie?
Az ön véleménye szerint milyen irányban befolyásolta a szóban forgó gépjármű árát az a tény, hogy aki a vállalkozónktól idén megvásárolná a járművet, nem igényelhetné vissza sem a vételár, sem az üzemanyag, jövőre pedig már a javítási költség áfáját sem?
El tudja-e fogadni azt a véleményemet, hogy azon vállalkozásokat, amelyek már rendelkeztek a jogszabály módosítását megelőzően is a szóban forgó furgonokkal, jelentős egyszeri kár érné az értékesítéskor, mivel a vételár áfáját a vevő nem vonhatná le, és emiatt csak olcsóbban vásárolná meg az autót?
Egyetért-e azzal, hogy idén január 1-jétől folyamatos veszteség éri a gázolaj, jövő évtől pedig már a javítási költség áfa-visszaigénylési lehetőségének megvonása miatt is ezeket a vállalkozókat?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi