DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! A Vörösmarty téren történtek lényege az, hogy az eseményen részt vevők egyik csoportja, élve a politikai demokrácia és jogállamiság biztosította jogaival, utcára vonult, hogy egy adott kérdésben kifejtse a véleményét. Másként mondva: a civil polgárok éltek az alkotmányban és a gyülekezési jogról szóló törvényben biztosított jogaikkal, e jogaik szabad gyakorlásában a résztvevők másik csoportja megakadályozta őket.
Jelen interpellációs válaszomnak tehát itt nem témája az úgynevezett könnyű drogok legalizálásának problémája, mivel itt alapvetően és általában a rendőrség magatartása helyességének a megítélése a kérdés. Ennek tisztázása érdekében vizsgálatot rendeltem el, feltárandó, hogy valójában mi is történt a május 4-ei demonstráción, kit és milyen mértékben terhel felelősség. A vizsgálatra azért volt szükség, mert a május 4-ei események második lényege, hogy a rendőrség, amelynek feladata, hogy a civil jogok gyakorlását védje, és akadályozza meg azt, hogy a joggyakorlásban mások meggátolják, sokak véleménye szerint nem állt a helyzet magaslatán.
Lezajlott a vizsgálat, pénteken az országos rendőrfőkapitánytól az írásos jelentést megkaptam, ma 11 óra 45 perckor egy rövid sajtótájékoztatón - eddig egyébként szokatlan módon, jelezve azt, hogy nincs semmi takargatnivalónk a nyilvánosság előtt - az országos főkapitány jelentését is a sajtó rendelkezésére bocsátottam, és amennyiben a képviselő urat érdekli, ez az interneten is megtalálható. A vizsgálat három fő megállapítása a következő:
Első: a bejelentés és az egyeztetés rendben megtörtént, a rendőrség a tárgyalást, amit kezdeményezett és lefolytatott az érintettek részéről, minden fél részéről elfogadott megállapodással zárta le, erről jegyzőkönyv is készült.
A második megállapítás azonban az, hogy a rendőrség szakmai hibát követett el a várható helyzetre való felkészülésben. A rendőrség ugyanis egy felügyeleti szolgálat ellátására készült, és erre volt felkészülve a helyszínen is. Ez azt jelentette, hogy a kirendelt 20 fővel készültek a rendezvény biztosítására. A rendezvényen bekövetkezett események azonban azt mutatták, hogy itt nem felügyeleti szolgálat ellátására, hanem úgynevezett rendőri csapaterő alkalmazására lett volna szükség a biztosítás érdekében. Ennek a szükségességét nem mérték fel jól előre, és ezért szakmailag hibás módon készültek fel ennek a rendezvénynek a biztosítására.
A helyszínen, amikor a helyszíni parancsnok észlelte, hogy milyen helyzet alakult ki, és itt olyan döntést hozott, hogy nem él a tömegoszlatás lehetőségével, akkor sem, amikor elegendő felkészült erő állt már rendelkezésre később - ez olyan 17 óra körül volt -, ez szakmailag helyes döntés, hiszen itt már csak úgy lehetett volna a tömegoszlatás eszközével élni, hogy abból súlyosabb sérelem, sérültek és egyéb is bekövetkezhetett volna.
Tehát az országos főkapitány jelentése rámutat azokra a szakmai hibákra, amelyeket a rendőrség az előkészületek során vétett. Ezért én a következő döntést hoztam. Egy: felkértem az országos rendőrfőkapitányt, hogy a vizsgálatban feltártak kapcsán a felelősséget állapítsa meg, és a saját hatáskörében intézkedjen a felelősség megállapítása kérdésében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Erre péntekig adtam határidőt.
Kettő: az eseményeket, a vizsgálati következtetéseket értékelni kell, elemezni kell, és a tapasztalatok felhasználásával kell…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi