GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Mint már többször is elhangzott a Házban, botrányba fulladt múlt vasárnap a Kendermag Egyesület demonstrációja. Mindannyian tudjuk, a nevezett egyesület a könnyű drogok használóinak büntetlenségéért küzd. Ezzel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, de akadályozni nem lehet a másik embert abban, hogy szabadon kinyilváníthassa véleményét. Az ügy tehát sokkal többről szól, mint egy tüntetésről, és jó példa arra, hogy ilyen és ehhez hasonló esetben a rendőrségnek hogyan nem szabad eljárnia.
A rendőrség - mint ahogy már többször, más korábbi demonstrációknál is - eredetileg úgy engedélyezte az ellentétes véleményeket valló csoportok egyidejű felvonulását, hogy a Vörösmarty téri helyszín két oldalán foglalnak majd helyet a szembenálló felek. A valóságban a kirendelt rendőrök a kordonokat a Kendermag Egyesület képviselőinek többszöri kérését követően csak akkor helyezték a két tábor közé, amikor már megérkeztek a térre a rohamrendőrök.
Úgy vélem, súlyos szakmai hibát követett el a rendőrség azzal, hogy az alkotmányban megfogalmazott elsődleges feladatát, a közbiztonság és belső rend védelmét nem teljesítette, mi több, asszisztált ahhoz, hogy állampolgárokat alkotmányos alapjogaikban korlátozzanak. A gyülekezési törvény ugyanis egyértelműen fogalmaz: a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.
Az a rendőrségi vélemény pedig, miszerint ilyen esetben a kialakult helyzetért a felelősséget a szervezőknek kell viselniük, véleményem szerint felháborító. A gyülekezési törvény szerint a rendezvény rendjének biztosításáról valóban a szervező gondoskodik, azonban a rendőrség a rendezvény rendjének biztosításában a szervező kérésére közreműködik, a rendezvényt megzavaró személyek eltávolításáról pedig intézkedik.
Ez utóbbi kötelezettségének a rendőrség múlt vasárnap egyértelműen nem tett eleget. Annak ellenére nem, hogy lehetett számítani a végül kialakult helyzetre, hiszen a rendbontó elemek előre bejelentették szándékukat a sajtón keresztül. Nem is beszélve arról, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogának és szabadságának sérelmével. Márpedig mások gyülekezési jogának korlátozása, a kollektív véleménynyilvánítás megakadályozása egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. További szabály, hogy ha a gyülekezési jog gyakorlása mégis mások jogának és szabadságának sérelmével járna, a rendőrség a rendezvényt feloszlatja.
Úgy vélem, hogy a rendőrség egyrészt nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy a rendezvényt megzavaró elemeket eltávolítsa, másrészt nem tett eleget azon kötelezettségének sem, hogy a Lelkiismeret '88 és a Friss Levegőt! Polgári Kör tüntetését, amely mások gyülekezési és kollektív véleménynyilvánítási jogát sértette, feloszlassa. Ehelyett a békésen demonstrálók rendezvényét oszlatta föl.
Tisztelt Miniszter Asszony! Ön szerint eleget tett-e a rendőrség annak a kötelezettségének (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy eltávolítsa a rendbontókat, illetve hogy biztosítsa a kollektív véleménynyilvánítás szabadságát? (Az elnök ismét csenget.) Hol tart a vizsgálat ebben az ügyben, milyen fejleményekről tud beszámolni?
Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi