DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat jogszabályainknak abba a csoportjába tartozik, amelyek célkitűzése az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése. A jelen esetben azonban nem a szűkebb értelemben vett jogharmonizáció a javaslat célja, vagyis nem közösségi irányelveket ültetünk át a magyar jogba, hanem kiegészítő jellegű illeszkedési szabályokat alkotunk, közvetlenül alkalmazandó közösségi szabályok zökkenőmentes hatályosulása érdekében. Erre azért van szükség, mivel a csatlakozás időpontjától a hazai bíróságoknak a közösségi jogot is érvényesíteniük kell. Így minden magyar bíróság egyúttal az Unió bíróságává is válik.
A közösségi jog egységes értelmezését az Európai Bíróság biztosítja. A nemzeti bíróságok és az Európai Bíróság kapcsolata egy sajátos mechanizmus, az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás révén bonyolódik. Ennek az eljárásnak a keretében a tagállami bíróságok a közösségi jogra vonatkozó jogértelmezési kérdéseikkel az Európai Bírósághoz fordulhatnak, és a kapott értelmezés fényében kell eldönteniük az előttük folyó ügyet. Az előzetes döntés egyúttal a közösségi jog magánszemélyek által történő érvényesítésének leggyakrabban igénybe vett eszköze is.
A polgári perrendtartásról és a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának az a célja, hogy a jogalkalmazók figyelmét felhívja az előzetes döntés eljárási eszközére, másfelől pontosan meghatározza azt az eljárási formát, amelyet az előzetes döntés kérelmezésekor alkalmazni kell.
(18.40)
Az előzetes döntés intézményéhez kötődő módosításokon túl a javaslat megteremti a szükséges illeszkedési szabályokat két, polgári jogi igazságügyi együttműködési tárgyú közösségi rendelet alkalmazásához. A Közösség ugyanis a közelmúltban rendeleti úton szabályozta a polgári ügyekben az iratok kézbesítése, valamint a bizonyítás felvétele során történő együttműködés kérdéseit. A rendeletek közös jellemzője a tagállamok bíróságai közötti együttműködés egyszerűsítésére, gyorsítására, közvetlenebbé tételére való törekvés. E szabályok révén a magyar bíróságok számára is könnyebbé, hatékonyabbá válik majd a jogsegély kérelmezése és teljesítése. A javaslat a rendeletek alkalmazhatóságához szükséges kisebb kiigazításokat végzi el.
A törvényjavaslat rendeltetése tehát az, hogy egyértelmű eligazítást adjon a közösségi jog egyes speciális szabályainak alkalmazásához, és ennek révén megkönnyítse bíróságaink munkáját, illetve segítse a jogkereső közönséget jogainak érvényesítésében. Kérem önöket, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi