DR. KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. KOVÁCS LÁSZLÓ
DR. KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Ugyan az alkotmányügyi bizottságtól kifejezett felhatalmazást nem kaptam arra, hogy bizottsági véleményt ismertessek, azt azonban el kell mondanom, hogy a bizottság egyhangúlag találta általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot. Őszintén remélem, nemcsak a jogharmonizációs célnak szólt ez a döntési metódus, hanem annak is, hogy valamennyi parlamenti frakció, természetesen ebből adódóan az MSZP-frakció is egyetért a törvényjavaslattal.
Az államtitkár úr szavaiból kitűnik, hogy itt több jogszabály módosításával állunk szemben. Én azonban egy jogintézményről szeretnék részletesebben szólni, ami alapvetően a polgári perrendtartáshoz és a büntetőeljárási törvényhez kapcsolódik. Ez nem más, mint az úgynevezett előzetes döntési eljárás, amely az Európai Bíróságnak egy meghatározott speciális eljárása. Mielőtt félreértés adódna bárkiben is, nyomatékkal le kell szögeznünk: itt nem arról van szó, hogy bármilyen jogintézmény a magyar joghatósággal bíró bíróság döntési jogkörét elvonná, az érdemi döntés a magyar bíróság hatáskörében és jogkörében marad. Itt egyszerűen arról van szó, hogy a közösségi jog megfelelő érvényesülése érdekében az adott eljáró bíróság, legyen szó akár polgári eljárásról, akár büntetőeljárásról, az eljárás egyidejű felfüggesztése mellett megkeresi az Európai Bíróságot annak érdekében, hogy a közösségi jog megfelelőképpen érvényesülni tudjon az adott ügyben.
Ennek jelentősége, azt hiszem, képviselőtársaim előtt rendkívül egyértelműnek tűnhet az uniós csatlakozás küszöbén. Ugyanis nem mindegy egyetlen eljáró magyar bíróság szempontjából sem, hogy valóban olyan döntést hoznak-e, amelyek mindenben megfelelnek az adott közösségi jognak. Ez, még ha az adott eljárás átmeneti megszakadásával, felfüggesztésével is jár, egyúttal szolgálja a jogkereső közönség, az adott polgári vagy büntetőügyben érintett felek, esetleg a vádlott törvényes érdekeit is, ugyanis azt megelőzően születhet olyan jogerős ítélet, amely mindenben megfelel a közösségi jognak, hogy bárki ezt követően valamiféle rendkívüli jogorvoslati eljárási kérelmet kellene hogy előterjesszen, esetleg az Európai Bírósághoz kelljen jogorvoslatért fordulnia.
Ebből adódóan az MSZP-frakció és a magam szempontjából is egyetlenegy lényeges kérdést szeretnék még kiemelni a törvény hatálybalépéséig terjedő időszakra, és ez nem más, mint az eljáró bíróságok megfelelő eljárásjogi és anyagi jogi felkészítése arra, hogy kellő módon és kellő terjedelemben tudják ezt a jogintézményt alkalmazni. Ugyanis egy eljáró bíróságnak el kell döntenie egy adott szituációban, az eljárás adott pillanatában, hogy szükséges-e eljárásjogi szempontból az eljárás felfüggesztése és annak a bizonyos előzetes döntési eljárásnak az igénybevétele, megfelelő információk állnak-e ehhez rendelkezésre, ez megfelelően szolgálja-e az alapos döntést, vagy pedig még bizonyos adatokat ehhez be kell gyűjtenie. Másrészt pedig az eljáró bíróságoknak megfelelő közösségi anyagi jogi ismerettel is rendelkezniük kell ahhoz, hogy kellőképpen tudják ezt a jogintézményt alkalmazni, és valóban - ahogy az előbb mondottam - kellő pillanatban tudják ezt az Európai Bíróság elé terjeszteni.
Még egy jelentősége van ennek a jogintézménynek, amiről az államtitkár úr nem ejtett szót. Nevezetesen az, hogy amikor e jogintézmény igénybevételére kerül sor, az eljáró bíróság egyúttal az összefoglalt kérelmét megküldi az Igazságügyi Minisztériumnak is, pontosan avégett, hogy az Igazságügyi Minisztérium lássa, milyen jogkérdésben fordultak az Európai Bírósághoz, és az ebből fakadó kellő jogalkotási indítványokat meg tudja tenni, tehát a kellő törvény- vagy jogszabály-módosítási előterjesztésekkel megfelelő időben és megfelelő terjedelemben éljen.
Ugyan egy meglehetősen rövid, de jelentőségében mégis igen nagy törvényjavaslattal állunk szemben, amely elősegíti az igazságszolgáltatás rendszerének az európai uniós jogrendszerhez történő igazodását. Ezt előrebocsátva, megismételve az MSZP parlamenti frakciójának támogató álláspontját, ugyanezt kérem a parlament valamennyi frakciójától.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi