DR. KOLBER ISTVÁN

Full text search

DR. KOLBER ISTVÁN
DR. KOLBER ISTVÁN, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A területfejlesztési bizottság május 13-án tárgyalta meg a helyi önkormányzatok és a szociális feladatokat ellátó nem állami fenntartók 2003. évi címzett támogatásáról, valamint az egyes címzett támogatással folyamatban lévő beruházások eredeti döntéseinek módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat a területfejlesztés és a területi folyamatok alakulásának szempontjából is fontos. A támogatásra javasolt 55 beruházás 70 milliárd forintra rúg, amelyből az érintettek oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, valamint infrastrukturális ellátása jelentős mértékben javul. A beruházások száma, összvolumene az idei esztendőben nőtt. Az önkormányzatok beruházási-fejlesztési igényét jól tükrözi, hogy 461 koncepciót nyújtottak be, 654 milliárd forint értékben, amelyet a kormány ez alkalommal is két lépcsőben készített elő döntésre, és nyújtott be a parlamentnek.
A bizottság áttekintette a támogatási javaslatok kidolgozásának általános szempontjait, a hatékonysági, a költségtakarékossági és a területi aspektusokat. Kiemelésre került, hogy az egyházi és a civil szervezetek igényének a kielégítése nem az önkormányzati fejlesztési források terhére történik, hanem az Egészségügyi és Szociális Minisztérium fejezeti előirányzataiból biztosított pénzekből.
A bizottság ülésén tulajdonképpen nem alakult ki vita, inkább néhány kérdés, illetve javaslat, észrevétel fogalmazódott meg, amelyek a következők voltak. Felmerült, hogy az elutasított pályázatok az elutasítás indokával miért nem szerepelnek jelen előterjesztés mellékleteként, hiszen így az érintett önkormányzatok tájékozódhatnának arról, hogy forráshiány miatt lett-e a pályázatuk elutasítva, vagy valamilyen szakmai indok alapján. Ezzel elkerülhető lenne a szakmailag megalapozatlan pályázatok ismételt beadása. Ismert, hogy a címzett támogatási törvény kétlépcsős előkészítést ír elő. Ezzel elkerülhető, hogy sok pénzt költsenek el feleslegesen a tervezési munkákra, hiszen a kormány tavaly őszi döntését követően 57 önkormányzat nyújthatta be a pályázatát, teljes tervdokumentációval. A kiválasztás gyakorlatilag már az elmúlt évben megtörtént.
Noha az előterjesztés így megfelel a törvényi előírásoknak, a bizottság elnöke javaslatára, a képviselők további tájékoztatási igényének a kielégítése érdekében, a bizottság elnöke levélben fordult a belügyminiszter asszonyhoz, hogy az elutasított kérelmekről a képviselők kapjanak tájékoztatást.
Fontos kérdésként merült fel, hogyan illeszkedik majd a címzett támogatási rendszer az európai uniós csatlakozásunkat követően a közös finanszírozáshoz, milyen elképzelések, milyen szabályozási feladatok vannak, hogyan kapcsolódik ez a 2004. évi költségvetéshez. Általános egyetértés volt abban, hogy a csatlakozásunkat követően a fejlesztések összehangolt, zökkenőmentes lebonyolítása érdekében ez alapvető kérdés. A bizottság önálló napirend keretében hamarosan megtárgyalja az ezzel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket.
A bizottság áttekintette a kaposvári középiskolai kollégium 400 milliós többlettámogatási igénye ügyében, hogy milyen szempontok alapján javasolja a kormány a címzett támogatás kapcsán folyamatban lévő eredeti döntések módosítását. Hangsúlyozni kell, hogy a címzett támogatásokról szóló törvény-, jogszabályváltozás kapcsán az ellátandó feladat jelentős módosulása teszi ezt lehetővé. Az ezek hiányában biztosított támogatással tehát törvényt sértene az Országgyűlés, ezért nem szerepel, sajnálatos módon, az említett kollégium sem a támogatotti kategóriában.
Kérdésként merült fel a szennyvízberuházások sorrendiségének az ügye, nevezetesen, hogy a veszélyeztetettség fokához mennyiben igazodik a támogatás, illetve több konkrét pályázat támogatásának vagy nem támogatásának a kérdése is, így például több Bács-Kiskun megyei beruházás, Aba, Sárkeresztes, Kálló, Abony, Nagykőrös egy-egy beruházásának az ügye. A törvény jelentősége vitathatatlan, hiszen újabb fejlesztéseket indíthatnak az önkormányzatok.
Az előterjesztés megfelel a címzett támogatásokról szóló törvény előírásainak.
A bizottság 14 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett, nem szavazat nélkül a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi