FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottság május 26-án tárgyalta meg a törvényjavaslatot. Úgy ítéltük meg, hogy üdvözlendő az előterjesztés olyan tekintetben, hogy 57 beruházást tesz lehetővé, amelyhez a kormány 55 milliárd forintot biztosít. Ezzel - a saját erőt is figyelembe véve - 70 milliárd forint összegű beruházás valósulhat meg országszerte.
Az öröm mellett a beruházások gondokkal is járnak. Az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi a megvalósítást, és sorozatosan jelzi a hiányosságokat, esetenként törvénytelenségeket.
(17.50)
Ez figyelmeztető jel lehetne, és reméljük, hogy egyre jobban erősödik is ennek a visszatartó ereje. Ilyen tekintetben élen járnak a szennyvízberuházások, ahol rendre probléma van a saját erő biztosításával. Ez nem is csoda, mert ezek nagy összegű beruházások, óriási bevételekkel, és rendkívül nagy a sajáterő-igényük is. Jó példa erre a jelenlegi tervezet. Míg a címzett támogatások a többi esetben általában 10 százalék saját erőt igényelnek, addig a szennyvízberuházások 44 százalékot. Úgy kapnak tehát 14 milliárd forintot a pályázó települések, hogy ehhez 11 milliárd forintnyi saját erőt kellene produkálniuk. Ez még akkor is rendkívül sok, ha más forrásból ugyancsak pályáznak majd a hiányzó összegekre.
Csak remélni tudjuk, hogy ezek a problémák nem fordulnak majd elő a címzett támogatások körébe beillesztett pályázatoknál, ez azonban valóban csak remény - más jellegű intézkedésekre is szükség lenne.
A bizottsági ülésen felmerült a felzárkóztatás kérdése is. Megítélésünk szerint a törvénytervezet nem kellően támogatja a lemaradó kistérségeket és településeiket. Megyénként, kistérségenként differenciált a kép, de több megyében még érezhetőbb lesz a lemaradás annak következtében, amilyen pályázatok itt nyertesek lesznek.
Mivel nem látok ellenzéki képviselőt, kötelességemnek érzem elmondani, hogy ellenzéki oldalról az irányultságot... (A Fidesz padsoraiból ülő képviselők jelzésére:) A bizottságból nem látok képviselőt, ezért elmondom, hogy a bizottsági ülésen voltak olyan ellenzéki vélemények, amelyek kifogásolták az irányultságot a pályázatokban - ők ezt látták benne. Az itt elmondottakhoz hasonlóan azt is kifogásolták, hogy a nem nyert pályázatok nem jelennek meg a most benyújtott törvénytervezetben.
Mindezek eredményeként a bizottság 6 igen szavazattal, 4 nem ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi