DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Urak! Az ajánlás 47. pontjában szereplő módosító javaslatot indokolnám, amelyet Kovács Zoltán képviselőtársammal együtt a törvényjavaslat 54. §-ához, összességében pedig a Hszt. 103. §-ához nyújtottunk be. Ennek a lényege az lenne, hogy többek között a helyi szerveknél szolgálatot teljesítők illetménykiegészítése a törvényjavaslatban szereplő 8 százalékról 20 százalékra növekedjen a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező hivatásos állományú személyeknél, illetve a középfokú iskolai végzettséggel rendelkező hivatásos állományúaknál pedig a helyi szerveknél, alegységeknél a beosztási illetmény 6 százalékról 20 százalékra nőjön.
Tisztelt Országgyűlés! A kormánypártok által folytatott kommunikáció, miszerint azt mondják, hogy a helyi szerveket kívánják, például a rendőrséget megerősíteni, úgy gondoljuk, hogy ezt nagyban elősegítené ennek a módosító javaslatnak az elfogadása, hiszen tudomásunk szerint a helyi szerveknél teljesít szolgálatot a személyi állomány 80 százaléka. Ezért is kérjük ennek a módosító indítványnak a támogatását.
Az ajánlás 49. pontjában szerepel a Kovács Zoltán képviselőtársammal benyújtott módosító javaslatunk, amely a törvényjavaslat 55. §-ának, illetve a Hszt. 104. § (4)-(5)-(6)-(7) bekezdéseinek a módosítását javasolja. Ez a nyelvpótlék mértékének megemelését jelenti a felsőfokú, a középfokú, illetve az alapfokú nyelvvizsgák esetén is. 50 százalék helyett 80 százalék a felsőfokúnál a javaslatunk, illetve a középfoknál 30 helyett 50, az alapfoknál 10 százalék szerepelne. Úgy gondoljuk, hogy ma ez egy olyan követelmény, amelyet egyrészt, ha a személyi állomány elé állítanak, akkor annak az anyagi elismerését növelni kell, különös tekintettel arra, hogy 2004. május 1-jétől az Európai Unió tagországa leszünk. Úgy gondoljuk, hogy például a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködésében akkor tudunk eredményesen részt venni, ha a magyar hivatásos állományoknál is a nyelvtudást ösztönözzük és elismerjük. Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák.
Az ajánlás 51. pontjában szerepel Kovács Zoltán képviselőtársammal együtt benyújtott javaslatunk, amely egyébként a törvényjavaslat 57. §-ához kapcsolódik, és a Hszt. 115/A. § (2) bekezdés a) pontját javasoljuk módosítani. Nevezetesen, úgy gondoljuk, hogy a lakáshoz jutás elősegítését nagyban szolgálná, hogy a törvényjavaslatban szereplő hároméves szolgálati időt két évre csökkentenénk az állami készfizető kezesség biztosításánál. Úgy gondoljuk, hogy a pályán maradás, pályán tartás nagyon fontos eszköze. Úgy tapasztaljuk, hogy a két év egy olyan kritikus időszak, hogy ennek a feltételül szabása mindenképpen a gyakorlati élettel összhangban van, és jelentősen növelné a pályán maradó állomány létszámát, ezért is kérjük a támogatását.
Az ajánlás 51. pontjáról beszéltem most, a 62. következik, amely a különböző pótlékok rendszerét érinti, és egyébként Kovács Zoltán képviselőtársammal nyújtottuk be; a 82. §-hoz kapcsolódik, a Hszt. 293. § (1) bekezdését érinti. Például a délutáni pótlékot 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelnénk, az éjszakai pótlékot is megdupláznánk, a készenléti pótlékot, az akciószolgálati pótlékot is emelnénk jelentősen, az ügyeleti díjat, az egyéb veszélyességi pótlékot. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleg is folyó bérharc csillapítását nagyban szolgálná ennek a javaslatnak az elfogadása. Egyébként itt jegyzem meg, hogy számomra csalódást okoz, hogy a pótlékrendszert talán egységes szerkezetben lehetett volna ennek a törvényjavaslatnak a keretében beterjeszteni. Mindenképpen a törvények eredményességét elősegítette volna.
Végezetül rátérek az ajánlás 88. pontjában szereplő módosító javaslatra. A 88. pontban a köztisztviselői illetményalap 34 ezer forintra való emelését javasoljuk. Úgy gondoljuk, hogy az egész közszféra javát és érdekeit szolgálná ennek a javaslatnak az elfogadása, amire kérem tisztelt képviselőtársaimat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi