LÉNÁRT LÁSZLÓ

Full text search

LÉNÁRT LÁSZLÓ
LÉNÁRT LÁSZLÓ, a társadalmi szervezetek bizottságának előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A társadalmi szervezetek bizottsága mint az ügyben érintett, szerintünk egyik legfontosabb bizottság, megtárgyalta a nemzeti civil alapprogramról szóló törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat bevezetőjével egyhangúlag elismeri a társadalmi szervezetek és alapítványok működési feltételei állami garanciákkal való biztosításának szükségességét, ezért a civil szervezetek átlátható költségvetési forrásmechanizmusára épülő, pártpolitikától mentes forrásainak biztosítását, amelynek érdekében nemzeti civil alapprogramot hoz létre.
Én azt gondolom, hogy ezen fontos célok mellett a társadalmi szervezetek bizottságának a többsége két rendkívül fontos megállapítást tett. Az egyik fontos megállapítás az volt, hogy a rendszerváltás óta ilyen horderejű, ilyen nagyságrendű, a civil szervezetek működését és életét befolyásoló törvényjavaslat nem került a tisztelt Ház elé, ahogy miniszter asszony mondta, korszakos jelentőségű javaslatról van szó.
(10.20)
A másik, amit mi, a társadalmi szervezetek bizottságának többségi képviselői nagyon fontosnak tartunk, hogy egy olyan folyamat egyik állomására érkeztünk, ahol a civil szervezeteket felnőttként kezeli a törvényjavaslat. Nem direktívákban határozza meg, forintra, fillérre, testületek létszámára, vezetők kinevezésére és egyebekre vonatkozóan ennek a csapatnak a működését, úgy, mint a tanács, és úgy, mint a kollégium, hanem lehetőséget ad, hogy az érintettek saját maguk döntsenek arról, hogy milyen közösségeket hoznak létre, és milyen módon fogják ezt a jelentős összeget, ezt a jelentős pénzforrást elosztani.
Mindezek mellett a társadalmi szervezetek bizottsága reméli, hogy a minisztériumok által a programokra biztosított források továbbra is az eddigiekhez hasonló módon vagy akár növekvő mértékben megmaradnak, mert hisz ahogy többen is jelezték és mondták már képviselőtársaim, az egyik legnagyobb erénye ennek a nemzeti civil alapprogramról szóló törvényjavaslatnak a működési forrásokra történő jelentős anyagi csoportosítás.
Mindezek alapján - és nagyon sok véleménnyel egyetértett a társadalmi szervezetek bizottságának a többsége - 6 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal és 1 tartózkodással általános vitára javasoljuk a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi