TÓTH GYULA

Full text search

TÓTH GYULA
TÓTH GYULA, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága május 14-ei ülésén tárgyalta és vitatta a nemzeti civil alapprogramról szóló 3946. számú törvényjavaslatot. Egy olyan törvényjavaslat került a bizottság elé, amely rendkívül hosszú egyeztetési folyamat eredményeként született meg. Mint ahogyan ön is említette, a kormányprogram második fejezete az autonóm civil társadalmat partnernek tekintő állam címmel határoz meg célokat és feladatokat. Ezzel összefüggésben feladatul tűzi ki a kormánytól független, civil döntéshozó szervek létrehozásának elősegítését, valamint a civil szervezetek finanszírozási lehetőségeinek tágítását, bővítését.
Ennek a stratégiának az első, s talán mondhatom, legfontosabb eleme a napirendre tűzött nemzeti civil alapprogram. A bizottság ülésén egyetértés volt abban, hogy olyan támogatási rendszert kíván biztosítani az előterjesztő a civil társadalom számára, amely elsősorban működési költségekhez ad forrásokat, illetve jelentős részben a civil döntéshozókra bízza a források elosztását.
A kormány javaslata szerint ugyanakkora összeget juttatna a nemzeti civil alapprogramon keresztül a civil szférába, mint amekkora összeg megszerzését el tudják érni a civilek a közvetlen felajánlások útján. Az önkormányzati bizottság tagjai úgy gondolják, hogy ez egyrészt megfelelően ösztönzi a civil szervezetek aktivitását az 1 százalékos források megszerzése felé, valamint ezáltal megfelelő forrást tud biztosítani az alapprogram elindításához, működéséhez, és ezáltal végre tisztes állami támogatás juthat el a civil szervezetekhez.
Mivel a bizottság tagjainak többsége gyakorló polgármester, ezáltal tudják, hogy az önkormányzatok erejüktől függően jelentős támogatásokat adtak eddig is a civil szervezeteknek, de számukra egyáltalán nem közömbös, hogy mennyire tudnak a civil szervezetek még jelentősebb közfeladatokat is ellátni. Az európai tapasztalat az, hogy társadalmi önszerveződéssel, a civil szervezetek tevékenységének megerősödésével számtalan teher kerül le a mindenkori kormányzat és természetesen az önkormányzatok válláról is. Amennyiben a civil mozgalmak meg tudnak erősödni Magyarországon, várható, hogy mind a szociális ellátásban, mind az idősügyben, mind számtalan társadalmi területen komoly civil szervezeti közreműködés lesz tapasztalható.
Mivel a kormány ezzel a törvényjavaslattal nem kíván rátelepedni a civil világra, nem akar szereplőket előre kijelölni, és megadja a civil szervezetek számára a lehetőséget, hogy a kormánytól, mondhatnám: a mindenkori kormánytól független, önálló pályára tudjanak állni, az önkormányzati bizottság a javaslatot egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi