TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Egy évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 2002. május 27-én nagy ünnep volt a parlamentben: megalakult a nemzeti közép kormánya Medgyessy Péter vezetésével. A parlament kis többsége elfogadta a kormány programját, bemutatták az új minisztereket. Ígéretek, tervek, programok, öröm, mosoly az arcokon, nem lesz már teljesítetlen ígéret, vége a gonosz, igazságtalan időknek.
Szép ígéretek az otthonteremtés, a lakástámogatás terén is: “Növelni kívánjuk a lakhatási támogatás és a lakbértámogatás arányát. Összehangoljuk az önkormányzati és a magánvállalkozások bérlakás-építési programját. A pályakezdő fiataloknak garzonlakás-építési programot hirdetünk. Az önkormányzatokat ösztönözzük, hogy az időskorúakkal eltartási szerződéseket kössenek. A krízishelyzetben lévő családok és az állami gondozásból kikerült fiatalok elhelyezésére albérlők házait építjük. A sérült és fogyatékos emberek életvitelének kialakítására különleges otthonokra van szükség.” Ezekből az ígéretekből az egy év alatt semmi nem teljesült; nemhogy nem teljesült, hanem ennek a megvalósítása el sem kezdődött.
De mire is elég egy év, 365 nap a szocialista-szabad demokrata kormánynak? Mit vallott Medgyessy Péter a lakásügyekről egy évvel ezelőtt, a kormány felelősségéről, az állami szerepvállalásról a hatalomra lépés első napján? “A kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy közvetlen és közvetett állami szerepvállalással mindenkinek esélyt nyújtson lakásszerzésre. A jelenleg működő megoldásokat továbbfejlesztve, kiegészítve kíván a kormány eleget tenni felelősségének. Tiszteletben tartjuk a hosszú távú kormányzati kötelezettségvállalásokat.”
Ilyen biztató és nyugtató kijelentések hallatán a kormány értetlenül áll a történések előtt. Egyre többen vásárolnak használt és építenek új lakást, mindezt úgy, hogy az előző gonosz, csak rosszat hozó Orbán-kormány döntésének következményeként. Érthetetlen, a bankok nem zárkóznak el a hitelezéstől, és az emberek vállalják a hosszú távra az alacsony kamatozású hiteleket, persze csak azok, akik dolgoznak, akik terveznek, akik tudják, mi az értékrend, és persze számítanak az adókedvezményre. Nem várnak a magas szocpolra és arra, hogy jön a gondoskodó szociális állam, és majd megoldja a lakásproblémánkat. A rendszer működik, 2002-ben már 31 ezren költöznek új lakásba. Közel 50 ezer az építési engedélyek száma, két év alatt megduplázódik. Működik a rendszer. A pénzintézetek érdekeltek, a családok terveznek, az állam áldozatot vállal polgáraiért.
Mit is mondott az ország első embere? Lassan mondom, hogy mindenki megértse: “Nem lesz változás a lakástámogatásban, marad a kamattámogatás, marad az adókedvezmény.” Bocsánat, ezt a gázárakra mondta az ország első embere. Nem ezt ígérte, de teljesítette, 2003. május 21-én döntött a kormány: költségvetési okok miatt csökkenti a kamattámogatás mértékét. A kommunikáció szerint, igaz, ez csak a bankok nyereségét csökkenti. A valóság? Jelentősen csökken a bankok érdekeltsége, sok az ügyes-bajos ügyfél, alacsony a hitelösszeg, kicsi a kamatmarzs, nagy a kockázat. A következmény? A hitelek visszafogása, új üzletpolitika a bankoknál; a banki haszon visszaszerzése érdekében a hitelezők terheinek növelése. Gondolkodunk rajta - mondta “az elszólás szabadsága” című műsorban a Bankszövetség elnöke.
A következmény? A családok elbizonytalanodnak, a bankokkal nem birkóznak, hiszen úgyis a bankok nyernek, a tervezés, a számolgatás megáll, majd lesz valahogy. A rendszer leáll, nem működik. Nincsenek hitelek, nincs alacsony kamat, nincs adókedvezmény. Marad a sültgalambvárás. Majd kapunk az önkormányzattól szociális bérlakást, jobb esetben: majd a nagy szocpolból építünk lakásokat. Hiszen ilyen rendszer már létezett - igaz, azt szocializmusnak hívták.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi