DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a törvényjavaslat valóban politikai egyeztetést követően, négypárti megegyezés eredményeként született. És mert ez speciális, nemcsak azért az üdvözlendő okból, hogy egyetértettek a pártok, hanem éppen a politikai megegyezés ténye miatt csak kérdő mondatokat helyes megfogalmazni, és jelezni azt, hogy a módosító indítványok előterjesztésekor nyilván további politikai egyeztetésekre is sor kell hogy kerüljön.
Azt gondolom, a két törvényi rendelkezés mindenképpen felveti azt a kérdést is, legalábbis a sorok között, hogy napirendre kerüljön ismét foglalkozni a pártok finanszírozásának kérdésével. Nyilvánvalóan támogatandó cél, hogy a különböző parlamenti pártok saját értékrendjüket népszerűsítsék, ennek érdekében kulturális, oktatási tevékenységet fejtsenek ki. Ugyanakkor a négy párt egyetértése és ennek alapján a parlament várható pozitív döntése azt jelzi, hogy tudomásul kell venni: demokratikus országban a demokratikus pártok parlamenti működése egy olyan alap, olyan oszlop, amiben részt kell vennie a központi költségvetésnek, az eddigiekhez képest emelkedő mértékben. Ez nyilván nem e törvényjavaslat kapcsán kerül eldöntésre, ezért jeleztem csak azt, hogy mindenképpen felveti ezt a kérdést. Mindenképpen arról szól a válasz, hogy igen, meg kell fontolni, hogy további költségvetési támogatást kapjanak a pártok, éppen azért, hogy a szürketámogatás lehetőségét minél inkább kiszorítsuk a hazai közéletből és politikai életből. Ennek keretében - tekintve, hogy ez icipici lépés, végül is nem jelentős összegről van szó, amit a pártok megkaphatnak, amennyiben az Országgyűlés így dönt - ennek a jelzés értékére szeretném felhívni a figyelmet.
A kormány képviselőjének észrevételét osztom a törvényjavaslat kétharmados jellegét illetően. Tehát szintén a kérdő mondatok közé sorolva, de a magam részéről azzal egyetértek, hogy az alapítvány költségvetési ellátottságát mindenképpen a párttörvény részeként kell kezelni, és ily módon kétharmados szabállyá tenni. Ezt indokolja egyébként nemcsak az alkotmánybírósági jogértelmezés, hanem a politikai konszenzusos jelleg. Tehát kétharmados törvényben jelenjék meg az, hogy a parlamenti pártok konszenzussal léptek egy újszerű útra, mert - még egyszer mondom - nem nagy jelentőségű, csak az áttörés irányában tett lépés miatt fontos ez.
Felvetem ugyancsak kérdő mondatként, természetesen amennyiben a politikai tárgyalások ugyanezen a mezsgyén maradnak, mert nem vagyok meggyőződve arról - hangsúlyozottan a magam nevében mondom, és ezúton tájékoztatom a Szabad Demokraták Szövetségét is erről a véleményemről -, hogy a nyílt alapítvány ebben az esetben célszerű. Tehát amennyiben a kifejezetten átlátható, törvényes működést tűzzük ki célul és ennek a költségvetési ellátásnak a jelzés értékét, akkor nem biztos, hogy itt is szerepet kell adni a csatlakozás lehetőségének bármilyen körben. Amennyiben mégis, akkor osztom a kormány képviselőjének azt az észrevételét, hogy ez akkor feltétlenül az adományozók, hozzájárulók nyilvánosságra kerülő adatait követeli meg. De még egyszer mondom, el tudom képzelni és indokoltnak is tartom a zárt alapítványok működését. Amennyiben a költségvetési forrás nem elegendő, természetesen az alapító pártoknak módjuk lesz arra, hogy növeljék az alapítvány működőképességét. Igazából ezeknek a megfontolását kérem és politikai tárgyalásokra javaslom.
A kormánynak azzal az észrevételével is egyetértek, hogy nem elégséges az Állami Számvevőszék ellenőrzése alá vonni az egyébként majd működésbe lépő alapítványokat, hanem a közigazgatásnak, magyarul az APEH-nek az ellenőrzése - éppen a tevékenység miatt - megfontolandó, tehát ezzel a magam részéről úgyszintén egyetértek.
A politikai megegyezés alapján megszülető végleges törvényjavaslatokat a szabad demokrata képviselőcsoport támogatni fogja.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi