DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Azt gondolom, az egyértelmű - ezt már többször elmondtuk, elmondta a kormány több tagja, magam is többször -, hogy nem értünk egyet, én személyesen is azon az állásponton vagyok, hogy nem érthetünk egyet azzal, hogy bármelyik drogot, legyen az úgynevezett light vagy nem light, legalizálni kellene. Ezt a kérdést egyébként egyértelműen eldönti az, hogy nemzetközi egyezmények a vadkendert és annak THC-tartalmát is kábítószerként kezelik. Ha ez így van, akkor természetesen a magyar büntető törvénykönyvben ettől eltérni - ismétlem, a személyes meggyőződésünket még nem is tekintve - nem lehetne, és nem is szabad ezen gondolkodni.
Az egy másik kérdés, hogy a nulla tolerancia, tehát a kábítószerrel kapcsolatba került minden személynek a bűnözőkénti kezelése helyes álláspont-e. Erről ugyanolyan szilárd meggyőződésem, mint az előbb említett, hogy nem. Hiszen meg kell találni azt a módot, ahogy a kábítószer-problémát a leghatékonyabban lehet kezelni. Nagyon örülnék és örülök annak, ha a képviselő úr szavaiból azt hallhatom ki, hogy valóban a Btk. módosítását követően pártsemlegessé és mindenki által helyeseltté vált ez az álláspont. Ha ez így van, nagyon nagy biztonsággal, sikerrel fogjuk ezt a problémakört kezelni, ami természetesen nem oldható meg teljesen, de kezelhető és visszaszorítható a kábítószerrel visszaélés az országon belül.
Az megint egy másik megközelítése a dolognak, hogy provokációként minősíthető-e egy ilyen tüntetés. Provokációként minősíthető-e valami, ahol egy kérdést kívánnak megvitatni, egy olyan kérdést, amely megvitatható? Ugyanúgy megvitatható, mint bármely más kérdés, megvitatható úgy, mint olyan más kérdés, amely alkotmányellenes és a nemzetközi szerződésekbe is ütközik. Nem hiszem, hogy egy bizonyos büntetési nemről való vita tilalmazott lenne az utcán, ha az kulturált módon folyik, habár megvalósíthatatlan annak a büntetési nemnek az ismételt törvénybe iktatása.
A harmadik megközelítés természetesen - és ez az utolsó -, hogy milyen tüntetések ízlésesek egy országban. Ízléses-e az a fajta tüntetés, amely síppal, dobbal, nádi hegedűvel történik, és ami agresszív? Persze az is megengedhető, ha bűncselekményt önmagában nem valósít meg. Úgy tűnik persze, hogy ennek ilyen vonatkozása felmerülhet, de - ismétlem - egy olyan tüntetésnek, ahol a tettlegességre sor kerül. Maga a véleménynyilvánítás egy tüntetés során természetesen olyan alkotmányos jog, amelyet védeni kell, amelyet támogatni kell, nem úgy, mint a kábítószerek bármelyikének legalizálását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi