DOBÓ LÁSZLÓ

Full text search

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jóllehet, országos átlagban 8 ezerrel kevesebben adták be jelentkezési lapjaikat különböző egyetemekre és főiskolákra, a szegedi egyetem karain nem érződik a demográfiai hullámvölgy. A demográfiával foglalkozó szakemberek szerint véget ért az a növekvő tendencia, miszerint a kilencvenes évek óta folyamatosan nőtt országos viszonylatban a felsőoktatásba jelentkezők száma.
Az oktatásban azonban megkondultak a vészharangok, köszönhetően a demográfiai csökkenés mellett a kormány átgondolatlan, kapkodó, koncepció nélküli oktatáspolitikájának is. A pedagógusok érdekképviseletei tiltakoznak az Oktatási Minisztérium átalakítási, karcsúsítási elképzelései ellen, amivel az általános iskolai oktatást teszik tönkre, nagyarányú pedagóguselbocsátást generálva. A szülők jelentős része nem ért egyet azzal sem, hogy gyermekét nem a magasabb színvonalú iskolai teljesítményre, hanem a gyengébben haladókhoz zárkózásra fogják szorítani a minisztérium megkérdőjelezhetően modernnek, huszonegyedik századinak aposztrofált oktatáspolitikai elképzelései.
(22.20)
Az önkormányzatok vezetői nap mint nap arra kényszerülnek, hogy óvodákat, iskolákat zárjanak be, mivel a kormány nem adja át a béremelések teljes fedezetét a városoknak, településeknek, így nem tudják a meglévő oktatási intézményeket változatlan formában fenntartani. Mondhatnánk azt is, hogy a Medgyessy-kormány az önkormányzatokat kényszerítve szűkíti a közoktatás keresztmetszetét, az önkormányzatokkal készítteti elő az Oktatási Minisztérium számára a talajt a magyar oktatáspolitikában szokatlan, hagyományokkal nem rendelkező, a szakma által nem támogatott irányváltáshoz.
A negatív folyamatokat nem lehet egyetlen pozitív döntéssel ellensúlyozni, viszont a Szegedi Egyetem esetében a minisztérium javíthat az általános iskolai szegmensben elkövetett botladozásain. A Szegedi Egyetem egyes karaira és szakjaira többen jelentkeztek, mint tavaly. Az egyik leglátványosabb növekedést a bölcsészkar produkálta. A 2002-es évhez képest a karra 10 százalékkal többen jelentkeztek, sőt mi több, eltűnőben lévő szakok elevenedtek fel. A slágernek számító kommunikáció és a nyelvszakok mellett a jelek szerint reneszánszukat élik a kis szakok, például az altajisztika vagy a latin. Idén hatalmas érdeklődés mutatkozott a régészet és a pszichológia szakok iránt is. Nem várt növekedést produkált a tanárképző főiskolai kar is. Ide másfélszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. Igaz ugyan, hogy a gazdaságtudományi és a jogi karon minimális csökkenés tapasztalható, de azt ellensúlyozza az azonos arányú növekedés az orvosi karon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében elmondható, hogy az országos tendenciával szemben a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők száma nemhogy csökken, hanem nő, az egyetem egyre szimpatikusabb lesz a felsőoktatásba jelentkező fiatalok körében. Ahhoz azonban, hogy az egyetem és vezetése továbbra is ilyen eredményeket érjen el, szükség van a kormány legnagyobb odafigyelésére, támogatására. Kérdezem, hogy van-e lehetőség a fentiekre figyelemmel többletforráshoz juttatni az egyetemet. Van-e lehetőség további állami szerepvállalással fejlesztési lehetőségeket biztosítani az intézménynek? Gondolok itt a kollégiumépítésre, sportpályák fejlesztésére, oktatási eszközök vásárlására, újabb ösztöndíjak megítélésére.
Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi