DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Asszony! Mindenekelőtt szeretném ismételten leszögezni, hogy senki nem vett el pénzt a betegek ellátásának a finanszírozásából, ezért arról beszélni, hogy százezreket elvettek a háziorvosoktól, teljesen felelőtlen állítás. Ezzel szemben az a tény, ön megnézheti a költségvetési törvényben, hogy a háziorvosi ellátásra fordítható összeg az előző évi előirányzathoz képest 28 százalékkal növekedett, és ez teljes egészében, hiánytalanul tartalmazza a béremelésnek a fedezetét.
Mint ahogy a miniszter asszony számos alkalommal elmondta itt a Házban, az egyes háziorvosoknak juttatott összeg azért változott 2003 februárjától, mert a bértámogatás összege beépült a finanszírozási rendszerbe, és ezt követően ez teljesen más módszerrel jut el a szolgáltatókhoz. 4000 körzet esetében többet fizettünk ki, 2000 orvos kapott kevesebbet, mint januárban. De miért is kapott kevesebbet? A következők miatt csökkenhetett a bevétel. Például azért, mert az adott háziorvosi szolgálatot más orvos látja el. Vagy azért, mert a szolgálat egy éven túl betöltetlen, és akkor értelemszerűen csökkentett, fix összegű díjra jogosult. Vagy a szolgálathoz bejelentkezettek száma csökkent októberhez képest. Vagy a szolgálat már októberben is, jelenleg is alacsony bejelentkezetti létszámmal rendelkezett, illetve rendelkezik, tehát ez a szám kevesebb, mint a körzetnek a lakosságszáma. Vagy nincs területi ellátási kötelezettsége. De nézzük meg ezt egy konkrét példán!
Egy budapesti praxisnál, ahol a helyi önkormányzat a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvos ellátási körzetébe 1450 főt jelölt ki, az OEP-nél rendelkezésre álló adatok szerint az ehhez a háziorvoshoz bejelentkezettek száma csak 1100 fő. Tehát a várható lakosságszám 30 százaléka nem választotta orvosául ezt a háziorvost, így nyilvánvaló, hogy az elvárhatónál kevesebb kártyapénz szerinti díjban részesül. Mégis a praxisának a bevétele a tavalyi 440 ezer forinttal szemben idén 570 ezer forint havonta, még ebben az esetben is, de most vesztesnek mondja magát. Jogos feltenni a kérdést, biztos-e, hogy a havi 130 ezer forint bevételnövekedés ilyen körülmények között nem elegendő a béremelésre, és helyesen cselekszünk-e akkor, ha az ehhez hasonló praxishoz csoportosítunk át további pluszösszegeket, a többi, magasabb beteglétszámot, több teljesítményt nyújtó orvosnak a rovására. Biztos, hogy ön is azt mondaná, hogy nem helyes.
Mindazonáltal, ahogy ezt a miniszter asszony önnek elmondta, megígérte, olyan konstrukciót dolgoztunk ki és egyeztettünk az összes érdekképviselettel, amely kezeli ezt a kérdést, jogszabály-módosítás történik, és a fix díjak további differenciált emelésével a praxisok 90 százalékában meghozza azt az elméletileg számított bevételt, amellyel a háziorvosi praxisban dolgozók 50 százalékos béremelése kifizethető lesz. Hozzáteszem, a megállapodásnak az is része, hogy ezzel országosan meg tudjuk teremteni a programozott betegberendelési rendszernek a bevezetését, az Orvosi Kamarával egyetértésben.
Tehát összefoglalva, tisztelt képviselő asszony, és válaszolva az ön három kérdésére: először is, nem vettünk el senkitől semmit sem, nem kurtítottunk meg semmit sem, csak teljesítményfinanszírozási rendszerbe illesztettük a béremelés fedezetét, így tehát a hiányzó forintokat úgy kell visszaadni, ahogy elmondtam, és képviselő asszony, Magyarország többet érdemel, főleg az olyan riogatásoknál, amilyeneket az önéhez hasonló interpellációkban hallhatunk. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi