DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Már régóta nem számolom, hogy vajon hányadszor módosul a Budapest Aréna átvételének időpontja. A Fidesz által a kezdet kezdetén meghirdetett átadási időpont 2001. augusztus 20-a volt, azóta csaknem másfél év telt el. Az építkezés során számos hiányosságra derült fény, amelyek mind elkerülhetők lettek volna, ha valóban a polgárok, az állam, illetve a sportolók és sportkedvelők érdekeit tartja szem előtt az előző minisztériumi vezetés, és nem csupán ködös fogalmakkal határozzák meg a megbízás tárgyát.
Mindezek tudatában elég furcsa elgondolni, hogy az Orbán-kormány egyik legfontosabb kampánytémája - melyben a kokárda mellett az ötkarikás szimbólumot is szerették volna kisajátítani - a 2012-es olimpia hazai megrendezése volt. Ugyanakkor mára világossá vált, hogy több sportág, így például a kosárlabda olimpiai döntőjét sem lehetne megrendezni a Fidesz által világszínvonalúnak titulált Arénában. Miközben szőtték a nagy álmokat és biztatták a polgárokat, hogy merjenek álmodni egy magyarországi olimpiáról, aközben olyan aréna építésére adtak megbízást, amely - mára már egyértelmű - nem képes kielégíteni ezeket az igényeket.
De még ez is fokozható, hiszen mára kiderült, hogy a Fidesz olyan üzemeltetési szerződést kötött, amely szerint 2013-ig nem lehet építeni Budapesten 7 ezer főnél nagyobb befogadóképességű sportcsarnokot, illetve ha lehet - pontosan idézem a szerződés 10.3/a §-át -, “ezek a rendelkezések nem vonatkoznak az olimpiai játékok megrendezése céljából épített létesítményekre, azzal, hogy a minisztérium ezennel vállalja, hogy ezekben a létesítményekben 2013. január 1-jéig nem rendez a rendezvénycsarnokban tartott eseményekkel konkuráló eseményeket. Tehát építhetünk, csak éppen nem használhatjuk 2013. január 1-jéig, de azért rendezzünk 2012-ben olimpiát. (Közbeszólások.)
Tisztelt Miniszter Úr! Mindezek után a következő kérdéseket szeretném feltenni a miniszter úrnak. Ismereteim fedik-e a valóságot a Fidesz által kötött szerződés tartalmát illetően? Tett-e valamit a minisztérium annak érdekében, hogy a következő tíz évben is épülhessen 7 ezer főnél nagyobb befogadóképességű sportcsarnok Budapesten? És végül: mennyire látja biztosítottnak, hogy a sport valóban otthonra lelhet az Arénában?
Várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi