DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Szívesen válaszolnék a kérdésére, ugyanis megkérdezte, hogy szándékosan akadályozok-e számos, jelentős előkészítést igénylő önkormányzati beruházást. Úgy általában azt kell mondanom, hogy nem, de ha ön ezek közül a számos akadályozott, jelentős előkészítést igénylő önkormányzati beruházások közül legalább egyet nevesített volna a kérdésében, akkor én most el tudnám önnek mondani, hogy abban az esetben mi történt. De úgy általában arra a kérdésre, hogy mit teszünk, én szívesen elmondom önnek, hogy az ígéreteink közül mi hogyan valósult meg.
A környezetvédelmi tárca ígérte, hogy az egészséges környezet kialakítása érdekében sokkal több mindent tesz, mint amennyit önök valaha is tettek. Ennek érdekében ma környezet-egészségügyi biztos dolgozik a tárcánál, a kétütemű autókat a fogyatékosok részére katalizátorral szereljük fel, részt veszünk - jóllehet nem a tárca kompetenciája - a parlagfű-mentesítési programban. Azt mondtuk, hogy az önkormányzatok több pénzt fognak kapni, bár ez nem a tárca kompetenciája, mégis a most megjelent és kiírt zöldforrás-pályázatunk, amely egyesíti a KAC- és a VICE-pályázatokat, a kétezer fő alatti, önhibájukon kívül hátrányos településeknek olyan 1-1,5 millió forintos támogatást biztosít környezetvédelmi célokra, amelyek eddig még sosem voltak biztosítva. A tárca a zöldforrás-pályázatból az illegális hulladéklerakók, illegális szemétlerakók felszámolására szintén jelentősebb összeget biztosít.
Arról persze nem tehetünk, hogy 2003-ra a környezetvédelmi alap célelőirányzata lényegesen kisebb az elosztható források tekintetében, mint amennyinek törvényesen lennie kellene, de ez azért van, mert az előttünk lévő kormányzat elosztogatta a pénzeket évekre előremenőleg. Nem azt a 40 százalékot determinálta, amelyre törvényesen lehetősége lett volna, hanem sokkal többet. Ezt sajnos ma már nem tudjuk felülvizsgálni.
Ön azt írja, hogy a KAC előző éves igénybevételének teljes elemzésére kapott valamilyen cég tízmillió forintos megbízást. Végignéztem az összes megbízásunkat, valóban találtam a Környezetgazdálkodási Intézetnél egy olyan megbízást, amely 11 millió forintos értékre adott egy könyvelési és egyéb cégnek arra megbízást, hogy teljesen elemezze a 2001. évi környezetvédelmi alap célelőirányzatra fordított összegeket. A gond csak az, hogy ezt a megbízást még az én elődöm, Turi-Kovács Béla felkérésére 2002 márciusában adták ki, képviselő úr, azóta ilyen nagyságrendű, erre a célra kiadott megbízás a környezetvédelmi tárcánál nem volt. Éppen ezért én magam nem is titkosíthattam, ráadásul a Környezetgazdálkodási Intézethez tartozott.
Ön azt írja, hogy a környezetvédelem ügye mélyrepülésben van. Képviselő úr, valójában itt erre elég nehéz válaszolni, azok után különösen, hogy az önök idejében ez a tárca úgy működött, hogy a Fidesz-kormányzat azt fontolgatta, hogy megszünteti a környezetvédelmi tárcát. Én azt gondolom, hogy az önök idejében csak a golyók repültek magasan a környezetvédelmi tárcánál akkor, amikor képekre lövöldöztek - ilyenek ma már nem fordulnak elő. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Kérem, hagyják abba a felesleges lövöldözést, engedjék, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott munka folyjon - nem az én érdekemben, hanem Magyarország környezeti állapota érdekében.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi